Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II svjetskog rata i poraća općine Neum u suradnji sa udrugom Vječni Spomen - Memento i iz Neuma,  PP  Neum, te Domom zdravlja Neum, otpočelo je s radovima na iskopavanju posmrtnih ostataka križara iz  zajedničke grobnice u Žabi poviše Dobrova.

U grobnici elipsastog oblika dimenzija 4x3 metra, koja je bila zatrpana kamenjem, pronađeni su ostatci uredno složenih šest tijela. Naime u siječnju 1946. god. (da dobro ste pročitali, siječanj 1946.) pripadnici KNOJ-a iz Metkovića bili su obavježteni od Ivana Sabljića, a njemu je prijavio I. Ivanković mještanin iz Dobranja, da su u cik zore pored sela putačinom prošla skupina križara. Priča se da je palo nešto snijega pa su nesretnici htijeli prijeći na južnu stranu Žabe gdje nije bilo snijega, a bilo je i vedar dan tj sunčano te su se mogli grijati na suncu. Metkovski KNOJ-evci pod vodstvom I. Šprlje su ubrzo organizirali potjeru. Priključio im se i jedan broj Dobranjaca sa Sabljićem te su krenuli tragom križara. Razvili su krilo (tako pričaju) te ih opkolili. na svim prolazima postavili su svoje zasjede, a na uzvisinama strijelce. Uspjeli su ih nespremne iznenaditi i zaskočiti.

(Nakon ško su poubijali spomenute križare u partizanskim kolima u Čapljini, Hutovu, Stocu, Metkoviću i drugdje pjevala se ova pijesma: "Posrad Žabe u dno Graca leži sedam zlikovaca.  Među njima zna se ko je Filipjvić Niko to je, Filipović crni Niko sahranit te neće niko. Tvoje tijelo jedu orli i gavrani kad su orni".)

Dvoje iz skupine se nekako probilo i pokušalo biježati ali su pogođeni. Jedna ženska osoba je pobilegla  60 - 70 metara u pravcu Vučje peći ali je  pogpđena, a jedan muškarac je pobijegao nešto niže oko 100- tinjak metara gdje je pogođen i sahranjen u zaseban grob. Ostatak tj. njih petoro je razodjenuto i pobijeno punih 8 mijeseci nakon zvaničnog završetka rata i svi bez optužbe i suda. Eto to je tipični partizanski uradak, djelo krvlju preliveno, krvavo zlodjelo djelo onih koji i dan danas sebe nazivaju antifašistima. Nakon što su ih opljačkali i pobilio ostavili su ih da ih divlje zvijeri i grabažljive ptice raskidaju, a oni pjevajući krvavom ideologu i ljubljenom vođi Titu iznosili neizmjerno štovanje protkano radošču i ponosom na junački postupk u doprinosu oslobađanju zemlje. Bila je nedjelja sa crkve u Gracu je zvonilo za sv. Misu, a Žabom su odjekivali rafali, strah i zla slutnja u narodu.

Vratimo se radovima. Od Dobrova do groba vodi teško prohodna brdska staza dostojna alpinističke vještine. Zahvaljujući dobrim ljudima staza je djelomično prokošena, a čitava je obilježena bojom. Prvog dana tj. 7. travnja o.g. nakom što smo jedva izašli noseći hranu, vodu alat i opremu pristupili smo poslu. Prvo smo sklonili kamanje kojim ja grobnica bila prekrivena, a poton pod vodstvom arheologa Tihomira nastavili skidati sloj po sloj zemlje. Naše isčekivanje je prekinuto oko 11 sati kada je pronađena prva lobanja, a nedugo za tim druga i treća. Do kraja dana otkrili smo još dvije lobanje i potkoljenice prvog kostura.

Drugi dan tj. 8. travnja otkrili smo još jednu lobanju šestu po redu i u velikoj mjeri otkopali ostale skelete. Zadatak je bio da se poslovi oko rasčišćavanja ostataka kostura privedu kraju što smo i uspjeli.

Predpostavlja se da su ovo posmrtni ostaci skupine križara, zasada znamo identitet samo šestorice i to:  Antun Bačić iz Neuma, Marica Dugandžijić iz Čitluka (djevojka Đ. More.), Ante Glavinić iz Dretelja, Niko Filipović iz Čapljine, Đuro Moro iz Crnića i Marijan Papac s Pušišta. Identitet sedme osobe kao ni lokalitet zasebnog groba na žalost ne znamo.

U subotu 9. travnja priključilča nam se i patologinja Marija Definis - Gojanović i rodbina (Moro) iz Crnića. Svi kosturi su već bili pripremljeni za konačno vađenje iz zenlje, šta je i odrađano. Nakon što smo završili ekshumaciju grobnicu smo ponovno zatrpali s nešto kamenja, (evo prilike za razmišljanje o podizanju obilježja na ovom mjestu). Pod stručnim vodstvom gospođe Marije pripadajući djelovi svakog tijela su uredno složeni u najlonske vreće te u istima prenešeni do župne crkve u Gracu gdje su premješteni u za to već pripremljene limene sanduke. U nadi  da smo učinili nešto dostojno čovjeka zadovoljni smo otišli svojim domovima. Odlučeno je da će se posmrtni ostaci spomenutih mučenika sahraniti 28. travnja 2011. god. u kosturnicu na mjesnom groblju Gradac.

 

Pozivamo svu rodbinu i prijatelje da nam se pridruže.  Sv. Misa u crkvu UBDM u Gracu počinje u 18.00 sati.

 

vjecnispomen-memento