Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića počelo je prikupljanje potpisa potpore za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima počinjenima na prostoru nekadašnje SFRJ. Kampanja se vodi i u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu, Banjoj Luci, Prištini, Skoplju te Podgorici.

 

Potpisi će se sakupljati do 6. lipnja, a sve će koordinirati Inicijativa mladih za ljudska prava. Potpisi će se, zajedno s prijedlogom statuta, predati svim parlamentima u regiji. U Koaliciji za REKOM među organizacijama iz Hrvatske su Documenta, Centar za mirovne studije, udruga B.a.b.e. i drugi.

Deset godina nakon oružanih sukoba na području nekadašnje Jugoslavije, ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se smatra nestalima. Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1500 organizacija i pojedinaca svih nacija i vjera s prostora bivše SFRJ, okupljenih u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje neovisne međudržavne komisije kao izvansudskog istražnog tijela, koje treba utvrditi i javno iznijeti činjenice o ratnim zbivanjima.

>>Sorosovi opunomoćenici o presudi hrvatskim generalima: Dio presude o zločinačkom pothvatu ne će biti ukinut

>>Ante Nazor upozorava: Netočni i nepotpuni podatci Teršelićkine "Dokumente"

Među njima su udruge žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjina, organizacija za ljudska prava, rekao je nacionalni koordinator kampanje za Hrvatsku Ivan Novosel, iz Inicijative mladih za ljudska prava - Hrvatska. Zamišljeno je da Komisiju ima 20 članova, koje će izabrati svaka od država iz regije, osnivačica Komisije. Funkcionirala bi na principu međunarodnog tijela koje ima pravni subjektivitet, a mogu ga financirati države te domaći i strani donatori.

Udruge obitelji zatočenih protiv REKOM-a


Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja izrazio je danas protivljenje načinu na koji Koalicija za osnivanje REKOM-a pokušava pridobiti građane Hrvatske da se odazovu kampanji. Iz Saveza je priopćeno da hrvatski građani u najvećoj mjeri nisu upoznati s programom i načelima Koalicije za REKOM i da će na temelju traženja potpisa za istinu o žrtvama biti izmanipulirana njihova trenutačna osjetljivost na sve što se događa vezano uz Domovinski rat te da će dati svoj potpis i načelima i ciljevima REKOM-a s kojim se ne slažu.

>>EKSKLUZIVNO: Rekom i Documenta - politička policija Zapadnog Balkana

>>HAŠKI SUD - izlazna strategija kroz SOROŠEV projekt "REKOM"


U Sloveniji očekuju 6.000 potpisa za REKOM

I u Sloveniji je danas započela kampanja prikupljanja potpisa mladih za osnivanje regionalne komisije (REKOM). Peticija će se u Sloveniji potpisivati u pet gradova, a cilj je do njenog zaključenja 6. lipnja prikupiti najmanje 6.000 potpisa, izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA slovenski koordinator za REKOM Matija Goljar. S obzirom da na području Slovenije nije bilo ratnih zločina, kampanja za REKOM koncentrirat će se na pitanje građana iz drugih republika koji su živjeli na području Slovenije a oduzet im je slovenski domicil, dodao je.

 

HRT / HRsvijet