Nepoznati je muškarac danas u Dubrovniku verbalno izvrijeđao volonterke Inicijative mladih za ljudska prava, koje su prikupljale potpise za osnivanje zapadnobalkanske Koalicije za REKOM-a, nevladine organizacije koja zagovara stvaranje neovisne međudržavne komisije kao izvansudskog istražnog tijela, koje ima za cilj samostalno utvrditi i javno iznijeti činjenice o ratnim zbivanjima nastalim tijekom raspada SFRJ.


Kako se navodi u priopćenju REKOM-a, nepoznati muškarac oko 13,45 sati na Šetalištu kralja Zvonimira prišao je štandu gdje ova zapadnobalkanska inicijativa prikuplja potpise i nakon nekoliko pitanja o toj inicijativi, verbalno izvrijeđao volonterke, razbacao promotivne materijale i otišao u nepoznatom smjeru, javlja Hina.

Iz REKOM-a su, sasvim očekivano, osudili napad na volonterke, naglasivši kako od policije očekuju zaštitu njihovih volonterki i pronalazak počinitelja, navodi isti izvor.

Ova kampanja, koja se provodi u nekoliko hrvatskih gradova, sastavnim je dijelom zapadnobalkanske kampanje koja se održava na čitavom prostoru "od Vardara pa do Triglava", a koja ima za cilj prikupiri milijun potpisa kao potporu zacrtanim ciljevima ove inicijative.

>>EKSKLUZIVNO: Rekom i Documenta - politička policija Zapadnog Balkana

>>HAŠKI SUD - izlazna strategija kroz SOROŠEV projekt "REKOM"

>>Balkanska unija: Jugonostalgičarska kampanja "milijun potpisa za REKOM" počela u Zagrebu

>>Sorosovi opunomoćenici o presudi hrvatskim generalima: Dio presude o zločinačkom pothvatu ne će biti ukinut

>>Ante Nazor upozorava: Netočni i nepotpuni podatci Teršelićkine "Dokumente"

Niti jedna politička stranka, kao ni braniteljska udruga, nije se javno oglasila o ovoj inicijativi koju javno podupiru Stjepan Mesič, Ivo Josipović, Vesna Pusić i HHO. 

Jedino je do sad reagirao Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja koji je izrazio  protivljenje načinu na koji Koalicija za osnivanje REKOM-a pokušava pridobiti građane Hrvatske da se odazovu ovoj kampanji.

Iz Saveza je priopćeno da hrvatski građani u najvećoj mjeri nisu upoznati s programom i načelima Koalicije za REKOM i da će na temelju traženja potpisa za istinu o žrtvama biti izmanipulirana njihova trenutačna osjetljivost na sve što se događa vezano uz Domovinski rat te da će dati svoj potpis i načelima i ciljevima REKOM-a s kojim se ne slažu.

 

Verbalni okršaj izmedju Vesne Teršelič iz REKOM-a i generala Željka Sačića