U inat svim "urbanim Jugoslavenima", koji su se "udomaćili u dvjema najvećim strankama", prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dobit će spomenik u Splitu. I to ne negdje na periferiji, nego u samom gradskom središtu, na splitskoj rivi, koju gradonačelnik Željko Kerum smatra najpogodnijom lokacijom za iskazivanje počasti svom "političkom idolu".

Kad mu nije uspjelo da Gotovinu proglasi počasnim Splićaninom i dodijeli mu ulicu ili trg, Kerum se sjetio obećanja koje je prije godinu i pol dao na svečanoj akademiji, održanoj u povodu 10. obljetnice Tuđmanove smrti. "Da nije bilo Franje Tuđmana, ja ne bih bio ovdje. Franjo Tuđman stvorio je ovu državu, zaslužan je za našu slobodu i domovinu. Obožavam ga i za mog mandata bit će mu postavljen spomenik na najboljem mjestu u Splitu, na rivi, na kojoj je govorio kad je došao Vlakom slobode", poručio je tada još "friški" gradonačelnik Kerum. Mjerodavno gradsko tijelo, koje odlučuje o imenovanjima trgova i ulica, već je odradilo svoj dio posla, tako da još preostaje samo izbor najpogodnije lokacije na splitskoj rivi.

Kerumovi koalicijski partneri, HČSP-ovac Luka Podrug i nezavisna vijećnica Ljubica Vrdoljak, zalažu se za podizanje spomenika ispred franjevačke crkve na Trgu Franje Tuđmana, dok gradonačelnik i njegov HGS ustraju na istočnom dijelu rive. I bivša gradska vlast na čelu s HDZ-om smatrala je da Tuđman treba dobiti spomenik u Splitu, no ne na rivi, koja je isključena s liste mogućih lokacija za podizanje spomenika nekom zaslužniku.

Umjesto rive, HDZ je izabrao Trg Hrvatske bratske zajednice, koji se već godinama spominje kao buduće administrativno gradsko središte, s tim što nitko ne zna kad će to doista i postati. A to, pak, znači, zaključio je Kerum, da Tuđman nikad neće dobiti spomenik. Kad je još i lijeva koalicija predvođena SDP-om poručila da nema ništa protiv Trga Hrvatske bratske zajednice kao najpogodnije lokacije za Tuđmanov spomenik, Kerum je ocijenio da nema smisla više čekati. Bliže se izbori, a i on je već na polovici gradonačelničkoga mandata tako da je spomenik Tuđmanu postao idealna promidžbena kompenzacija za Antu Gotovinu i jedan od glavnih aduta u predizbornoj kampanji.

Kad nije uspjelo s generalom Gotovinom, s predsjednikom Tuđmanom sigurno prolazi. Željko Kerum ima većinu u Gradskom vijeću, ali i idealnu prigodu da još jednom testira HDZ, i to uoči parlamentarnih izbora na kojima očekuje "najmanje tri, moguće pet, a možda i sedam zastupničkih mandata".

Čelnik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Kruno Peronja prihvatio je "bačenu rukavicu", pohvalivši Keruma što, iako na čelu Hrvatske građanske stranke, cijeni lik i djelo prvoga hrvatskog predsjednika. "Franjo Tuđman bio je i prvi predsjednik HDZ-a, pa je svaka inicijativa za iskazivanje počasti utemeljitelju moderne Hrvatske dobro došla i pozdravljena. To više što Tuđmana cijene i prepoznaju i druge političke stranke, a ne samo njegov HDZ", izjavio je za Vjesnik predsjednik županijskoga HDZ-a. Dodao je i da nema te inicijative, pa makar dolazila i od Keruma, koja bi mogla ugroziti uspjeh HDZ-a u dvjema dalmatinskim izbornim jedinicama. "Imamo stabilno biračko tijelo koje nas je vodilo do pobjede u svim dosadašnjim izbornim ciklusima, pa čisto sumnjam da bi nam Kerumova inicijativa, koju pozdravljamo, mogla naštetiti", ustvrdio je Kruno Peronja.


Vjesnik