Ivan Pavao II. u trenutku atentata

13. svibnja 1981. turski je nacionalist Ali Agca ispalio pucnje na Papu Ivana Pavla II. Papa je skoro poginuo. Ni trideset godina kasnije, nisu ugasnule spekulacije oko "bugarske veze", odnosno umiješanosti Kremlja.

Rim, Trg Svetog Petra u Rimu, 13. svibnja 1981, 17:20. Papa Ivan Pavao II. vozi se u otvorenom Jeepu na putu prema mjestu gdje će održati otvorenu audijenciju. Blagoslivlje, pozdravlja, pomilovao je dijete koju su roditelji podigli prema njemu. Odjednom odjekuju tri pucnja. Bijeli se plašt obojio u cveno, Papa pada na ruke svog osobnog tajnika Stanislawa Dziwisza. Tjelohranitelji se bacaju preko teško ozlijeđenog vrhovnog poglavara Katoličke crkve.

Dramatični trenuci

Vozilo hitne pomoći probija se teškom mukom kroz rimsku prometnu gužvu. U klinici Gemelli liječnici pokušavaju tijekom petosatne operacije zaustaviti krvarenje i zašiti ozlijeđeno crijevo. Ivan Pavao II. je preživio - zahvaljujući vlastitoj otpornosti i, kako je sam do kraja bio uvjeren, zahvaljujući nebeskoj pomoći Majke božje iz Fatime.

>>Knjiga "Ubiti Papu": CIA je prikrila motive atentata

Turski profesionalni ubojica Ali Agca pucao je u njega tri puta. Kad ga je Ivan Pavao II. krajem 1984. posjetio u zatvoru Rebibbia, Agcu je mučilo samo jedno pitanje: "Zbog čega niste mrtvi? Ja znam da sam točno ciljao." Agca je Papu iscrpno ispitivao o "moćnoj božici iz Fatime", koja mu je očito pomrsila račune, pisao je kasnije u svojim memoarima Papin tajnik Dziwisz.

Ivan Pavao II. nakon atentata u bolnici

Zbog čega?

Od ovog atentata prije trideset godina nisu utihnule spekulacije oko toga, zbog čega je pucano na Papu. Tada 23-godišnji Agca uhićen je još u blizni mjesta zločina, osuđen i nakon 17-godina provedenih u zatvoru, 2000. godine je izručen Turskoj. Prije godinu dana je pušten na slobodu. No o tome tko mu je u tome mogao pomagati, o njegovim motivima ili logistici - nema nikakvih saznanja.

Agca je tijekom preslušavanja talijanskim istražiteljima prvo bio rekao da iza ubojstva stoji bugarska tajna služba, potom KGB. No uskoro se upetljao u proturječnosti, ostavljao je krive tragove, pokušavajući zamesti tragove i štiti one koji su mu pomogli. Tijekom velikog procesa 1985/86. on je protiv navodnih sivih eminencija koje stoje iza ovog atentata, naveo 100 različitih verzija optužbi.

Čas je izvlačio islamsku kartu, čas tvrdio da je djelovao po vlastitom nahođenju, na kraju je izjavio: "Ja sam Isus Krist."

Ivan Pavao II. nakon oporavka posjetio Ali Agcu u zatvoru

Katolička novinska agencija KNA tvrdi da još i danas puno toga govori u prilog tvrdnji da su Agcini naručitelji dolazili iz središta istočnog komunističkog bloka. U Moskvi, Varšavi, Sofiji i istočnom Berlinu moćnici su poljskog Papu vidjeli kao jednu vrstu opasnosti za cjelokupni sustav. To u svakom slučaju u svojim memoarima tvrdi Dziwisz .

Neuspjeli atentat od 13. svibanja 1981. bio je i velika medijska tema kad se početkom ovog mjeseca Papu proglašavalo blaženim. (Deutsche Welle)