Komentirajući danas činjenicu da Vlada po prvi put ima govornika na komemoraciji na Bleiburgu izaslanik Vlade ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko je rekao da Vlada ima što reći na obljetnicama koje podsjećaju na ovakve događaje masovnih ubojstava koja još uvijek nisu riješena, u smislu pronalaženja i procesuiranja počinitelja. Na tome se radi, to je težak i mukotrpan posao s obzirom na vrijeme koje je prošlo, ali radimo i nećemo posustati.

Upitan postoji li u Hrvatskoj otpor prema istrazi takvih zločina Karamarko je odgovorio "apsolutno". Lagao bi kad bih rekao da ne postoji - dodao je.

Mi se ne bavimo nikakvim ideologijama, ni fašizmom, ni antifašizmom, ni komunizmom, ni antikomunizmom, ni zločinima koji su počinjeni, a za koje nitko, nije odgovarao. Zločini nisu ideološki obojeni, naša je dužnost da detektiramo i definiramo počinitelja, a i postojeću objektivnu odgovornost - kazao je Karamarko.

Na upit kako komentira zabranu austrijske policije za isticanje ustaških obilježja, ali i slike generala Ante Gotovine, Karamarko je rekao da ne zna što je zabranila austerijska policija. Apsolutno sam protiv toga da se afirmira znakovlje totalitarnih režima. Paradoksalno je da se i danas 60 godina nakon Drugog svjetskog rata javlja takvo znakovlje, ali ljude iritira i zvijezda petokraka pod kojom je JNA razorila Vukovar i činila zločine u Hrvatskoj - zaključuje Karamarko. (Hina/HRsvijet)

{linkr:related;keywords:komunisti%C3%84%C2%8Dki+zlo%C3%84%C2%8Dini;limit:14;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}