Izaslanik Hrvatskoga sabora Andrija Hebrang rekao je danas na Bleiburgu kako su tu stradali oni koji nisu imali pravo na suđenje i jer su bili drugačiji od onih koji su ih ubijali.

"Radi se o razoružanoj hrvatskoj vojsci koja je po svim međunarodnim konvencijama morala biti tretirana kao civilni zarobljenici", rekao je Hebrang uoči početka komemoracije. "Riječ je o desecima tisuća žena, staraca, djece i svećenika čije kosti leže u devetstotina grobišta od kojih većina nije otkrivena, koji šalju poruku da moramo procesuirati počinitelje tih zločina", istaknuo je Hebrang.

"Hrvatska je posljednja europska zemlja koja nije raščistila s komunističkim zločinima iako je prihvatila deklaraciju Vijeća Europe i u Hrvatskome saboru donijela rezoluciju, nismo učinili ni jedan korak da se kazne zločinci, čak ih nismo ni imenovali", poručio je Hebrang.

Dodao je kako moramo našu djecu i generacije koje dolaze poučiti istini jer bez toga nema pomirenja i u Hrvatskoj je duboki raskol nasljednika onih koji su počinili zločine i žrtava tih zločina i njihovih nasljednika. "Oni koji su počinili zločine moraju ih priznati i pokajati se a onda ćemo to oprostiti i zatvoriti to poglavlje hrvatske povijesti", kazao je Hebrang.

Upitan o nedolasku potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa na komemoraciju u Bleiburg zbog mogućnosti da, navodno bude izviždan, Hebrang je rekao da je Šeks morao odustati od dolaska na Bleiburg zbog zdravstvenih razloga.

"On je prehrabar čovjek da bi se bojao zvižduka i svaki političar mora biti spreman i na pljesak i na zvižduke, a Šeks je iznimno puno dao za hrvatsku državu", istaknuo je Hebrang.

Na novinarski upit da komentira navodnu zabranu austrijske policije isticanja slike hrvatskog generala Ante Gotovine, Hebrang je rekao da je Gotovina heroj Domovinskog rata i da protiv njega nema pravomoćne presude te da nitko nema pravo skidati njegove slike.

On je jedan od najzaslužnijih za samostalnu i slobodnu hrvatsku državu i bit će, duboko sam uvjeren, osobođen u drugostupanjskom postupku, kazao je Hebrang novinarima uoči komemoracije na Bleiburgu.


Hina / HRsvijet