Uz veliku medijsku pompu, brojne članove društava koji štuju lik i djelo nekadašnjeg Maršala i slučajne znatiželjnike u utorak točno u 12.44 sati iz Umaga put Beograda krenula je hrvatsko-slovenska "Štafeta bratstva i jedinstva".


Organizatori su ponovno sekretar centralnog komiteta KPH u osnivanju Radislav Ilić koji je štafetu nosio, zatim Društvo Josip Broz Tito Istarske županije i Titova Republika iz Rijeke, koji su ispraćaj pripremili ispred Ilićevog kafića Tito u Garibaldijevoj ulici.

Prigodne su pjesme, popularne u bivšoj nam zajedničkoj državi, pjevali članovi muškog zbora iz Izole. Nije manjkalo povika "Živio!", prigodnih kalendara, pionirskih crvenih marama i plavih kapa i drugih rekvizita vezanih za Dan mladosti, koji se nekoć održavao u čast Titu, kao najveća priredba u SFRJ.

"Štafeta bratstva i jedinstva daje toplinu srca svih generacija naših naroda i narodnosti nekadašnje Jugoslavije. Tim povodom pozdravljamo svu omladinu, radničku klasu i sve one koji nisu zaboravili da je Titovo bilo vrijeme velike ljubavi i mira u cijeloj zemlji i svijetu", pročitao je član umaškog društva Josip Broz Tito Roberto Grassi na hrvatskom i talijanskom jeziku.

- Cilj naše štafete jest uklanjanje barikada i da se bratski narodi iz bivše države približe na ekonomski i sve druge načine. U Europskoj uniji bit ćemo opet svi skupa, ali to neće biti isto kao nekada. Radnici su danas na koljenima, bez posla i plaća, a nekad, za vrijeme Tita, svi su dobivali redovno plaće točno u sekundu.

Školovanje je bilo besplatno, a današnje se majke muče ne bi li djeci kupile sve što treba za školu. Sve je bilo bolje dok je trajalo bratstvo i jedinstvo. Tito mi puno znači jer sam se rodio u njegovo doba, on je legenda svih vremena cijelog svijeta. Koliko je bio popularan i cijenjen govori to što je nekad Kennedy morao piti tablete da bi se smirio dok je dočekivao Tita, rekao je Ilić.

Iz Umaga štafeta je trebala stići u Novigrad u 13.45 sati, a zatim je krenula put Poreča, odnosno Trga Joakima Rakovca, gdje su je također trebali dočekati članovi društva Josip Broz Tito. Zatim je otišla za Buzet, Rijeku i Kumorovec, a krajnji cilj jest Beograd, gdje će 25. svibnja ispred Kuće cvijeća u 12 sati biti svečano uručenje štafeta pristiglih iz svih republika bivše Jugoslavije.

Hrvatsko-slovenska će zajedno sa svim ostalima nakon svečanosti biti položena u Kući cvijeća i Muzeju 25. maj.

 

Glas Istre