Hrvatski pokret za život i obitelj uputio je danas predstavku u svezi prijedloga Gradskoj skupštini Grada Zagreba za hitnu promjenu imena Trga maršala Tita u Trg Hrvatskog narodnog kazališta. Predstavka je upućena gradonačelniku Milanu Bandiću, vođi SDP-a Zoranu Milanoviću, Vladi, Saboru, Uredu predsjednika Republike, Ustavnom sudu, Nadbiskupskom duhovnom stolu, Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, te na pažnju hrvatskoj javnosti.

Tekst predstavke prenosimo u cijelosti:

 

Poštovani!

Obraćam vam se, kao institucijama Republike Hrvatske, odgovornima za funkcioniranje državne i lokalne uprave, te institucijama duhovne i vjerske vlasti u većinski katoličkom hrvatskom narodu, u ime humanitarne udruge Hrvatskoga pokreta za život i obitelj.

Naime, ja sam 17. svibnja 2011. godine podnijela Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova, prijedlog za hitno, prije pastoralnog posjeta Pape Benedikta XVI, 4. i 5. lipnja, Zagrebu i Republici Hrvatskoj, preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Hrvatskog narodnog kazališta.

Taj prijedlog sam obrazložila u svome pisanome tekstu, uz prijedlog dostavljenom članku o istoj temi, te dostavljenim pisanim dokazima o neprimjerenom dosadašnjem nazivu toga značajnoga trga u Zagrebu.

Tekst moga prijedloga i popratne dokumente dostavljam i vama u prilogu ove moje predstavke.

Kako sam obaviještena od strane Pravne službe toga imenovanog odbora Gradske skupštine o proceduri daljnjeg postupanja u svezi moga prijedloga, čini mi se veoma neprihvatljivim da o tome značajnom prijedlogu odlučuje mala skupina članova toga Odbora, pa i u smislu hoće li ga uopće uputiti na sjednicu Gradske skupštine, koja bi glasovanjem vijećnika donijela konačnu odluku.

Posebno, s obzirom da je u posljednjih nekoliko godina u više navrata prijedlog sličnoga sadržaja, od strane raznih subjekata, upućivan istome odboru Gradske skupštine Grada Zagreba, i nikada nije bio usvojen, pitam vas, sebe, te hrvatsku, europsku i svjetsku javnost kako je to moguće?

Zar ti ljudi Gradske skupštine Grada Zagreba žive u nekom drugom mentalnom vremenu i prostoru i zar ne znaju ili, bolje reći, tvrdokorno ne prihvaćaju civilizacijska, demokratska, kulturna i humana dostignuća suvremene samostalne i suverene Hrvatske, Europe i svijeta?

Zar za njih ništa ne znače već tri rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih sustava i njihovih nositelja, te da žrtve, koje su još žive, i njihove obitelji ili obitelji ubijenih zaslužuju sućut, razumijevanje i priznanje za svoje patnje.

Tko su oni da ne prihvaćaju i ne uvažavaju Deklaraciju Hrvatskoga sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990., za koje je upravo najodgovorniji maršal Tito?

Hrvatski sabor posebno naglašava da mu je donošenje takve deklaracije, uz satisfakciju i razumijevanje za žrtve, bila obveza prema Vijeću Europe, pa zaista, zar onda nije obveza i lokalnih tijela uprave, kao što je uprava Grada Zagreba i drugih mjesta u Hrvatskoj, da obvezno poštuju i uvažavaju obvezu i odluke Hrvatskoga sabora i hrvatske državne vlasti?

Zar uprava Grada Zagreba, njezina Gradska skupština i odbori te skupštine smiju ignorirati, vrijeđati i provocirati goleme žrtve hrvatskoga naroda, provocirati zdrav razum i moralne osjećaje svih poštenih ljudi, te i dalje častiti i slaviti odgovorne zločince, a posebno najvećega zločinca nad hrvatskim narodom, Josipa Broza Tita, ostavljajući taj anakronizam da najljepši trg u slavnome gradu Zagrebu, na kojemu je hram hrvatske kulture, Hrvatsko narodno kazalište, i dalje nosi, na opću sramotu i zgražanje svih humanih ljudi, zločinačko ime?

Stoga, s velikim poštovanjem molim sve naslovljene da se svojim moralnim autoritetom i autoritetom vlasti zauzmu kako bi se preispitala odgovornost u Gradskoj skupštini Grada Zagreba onih koji štite skandal, te da konačno odahnemo, da trg dobije ime Hrvatskog narodnog kazališta i da radosno dočekamo Papu Benedikta XVI!

Dr. Ružica Ćavar

predsjednica Hrvatskog pokreta

za život i obitelj


Prilozi:

- preslika prijedloga upućenog Gradskoj skupštini 17. svibnja 2011.

- tekst: Papa Benedikt XVI, 4. lipnja 2011. godine u Zagrebu na trgu megazločinca Josipa Broza Tita!? (Ta najveća provokacija i uvreda Papi, a i stranom državniku, na povijesnu sramotu hrvatskoga naroda, ne smije se dogoditi!)

- tekst dokaza o zločinima maršala Tita: Tito je naredio i nadgledao pokolje u svibnju i lipnju 1945.