Približava se 67. obljetnica strašnoga zločina koji su poči­nili partizani krajem svibnja 1944. nad više od stotinu zaroblje­nih hrvatskih vojnika u mjestu Aržanu između Sinja i Imotskoga. Ovaj zločin, koji je označio početak sustavnih likvidacija, a koje su ušle u povijest pod nazivima Bleiburška tragedija i Hrvatski križni put, istra­žio je Ivan Kozlića.

On godinama znanstveno istražuje stradanja stano­vništva cetinske krajine tijekom Dru­gog svjetskog rata i poraća. U petak 20. svibnja, pod vodstvom kantonalnoga državnoga tužitelja iz Livna Mladena Stojanovića,obavljena su istraživanja grobnica u jednoj vrtači na bosnaskohercegovačkoj strani, gdje su bili zakopani hrvatski vojni­ci, likvidirani na samom mjestu za­robljavanja te je izvršena ekshuma­cija posmrtnih ostataka jedne osobe.

Pretpostavlja se da je riječ o Vlatku Grbavcu iz Graba pokraj Ljubuškoga, inače ujaku bivšega suca Ustavnog suda Vice Vukojevića. Grbavca su ubili pripadnici jedinice Mosorskoga partizanskoga odreda, u čijem je sastavu bio i Dragutin Bajić, otac aktualnog Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

 

Hrvatski list/ HRsvijet

 

Vezani članci: