Josip Perković desno, njegov sin Saša usko uz hrvatke predsjednike....

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) uništava kompromitirajuće dokumente o bivšem djelatniku jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću, javlja tjednik Focus u nedjelju pozivajući se na izvore u bavarskom Pokrajinskom uredu za suzbijanje kriminala (LKA).

"Dokumenti s potpisom Josipa Perkovića svjesno se uništavaju" javlja Focus. Dokumenti su, kako se navodi, povezani sa slučajem ubojstva hrvatskog emigracijskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pokraj Muenchena. Vrhovni savezni sud u Karlsruheu Perkovića traži putem međunarodnog naloga za uhićenje. Radi se o dokumentima koji nose njegov potpis.

Ivo Josipović i sin Josipa, Saša Perković

Kako nadalje javlja muenchenski tjednik, Hrvatska je dosad odbijala izručiti Perkovića i šestoricu drugih osumnjičenika u slučaju Đureković za kojima je Njemačka raspisala međunarodnu tjeralicu.

Jedan službenik bavarskog Pokrajinskog ureda za suzbijanje kriminala rekao je za Focus kako je SOA u svjetlu skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju "zaokupljena sklanjenjem dokaza o mračnim poslovima".

"Oni jednostavno sve bacaju u peć", rekao je za Focus neimenovani službenik bavarskog LKA.

Osim za Josipom Perkovićem, njemačke vlasti tragaju i za Zdravkom Mustačem, Ivanom Lasićem, Borisom Brnelićem, Brunom Smokvinom, Ivanom Cetinićem i Marinom Modrićem. Njemačko pravosuđe te hrvatske državljane povezuje subojstvom Stjepana Đurekovića.

Stipe Mesić i Saša Perković

Hrvatski državljanin Krunoslav Prates je 2008. u Muenchenu osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića. Tijekom suđenja Josip Perković je u više navrata spominjan kao organizator toga ubojstva.

{linkr:related;keywords:josip+perkovi%C3%84%C2%87;limit:16;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}