Nema nikakve dvojbe da se ova Papina posjeta Zagrebu organizira najviše iz političkih razloga, zbog vatikanske želje da se Hrvati nađu u EU, vjerujući kako će hrvatski narod doprinijeti opstojnosti katoličke vjere u Europi. Papa će prenoćiti samo jednu noć u Zagrebu. Umjesto kanonizacije on će se samo pomoliti kod Stepinčeva sarkofaga u Zagrebačkoj katedrali.

Nitko od Pape Benedikta XVI i ne traži kanonizaciju, od jednoga Pape Nijemca. Ali zanimljivo je da se Benediktu XVI sprema politički susret u Hrvatskom narodnom kazalištu , na trgu koji još uvijek nosi ime jugokomunističkoga krvnika Hrvata maršala Tita. I ne samo Hrvata. On je masovno ubijao i njemačke vojnike koji su se stjecajem ratnih potreba nalazili u NDH. I ne samo zarobljenike nego i tolike Volksdojčere koji su naraštajima živjeli na prostorima Vojvodine i Hrvatske.

U tome HNK se Benediktu XVI pozivaju i najokorjeliji ateističko jugokomunistički tipovi iz oporbe i s položaja. Čelnici oporbe redom odbijaju nazočnost kod Pape u HNK. Zoran Milanović, Vesna Pusić, Radimir Čačić, Damir Kajin su već javno izjavili da ne žele biti nazočni s Papom. To sve naštimava kardinal Josip Bozanić, koji te tipove ne smatra Tuđmanovim "grješnim strukturama".

Gadafijeva doktora Stipu Mesića "križomrsca" ne zna se da li su zvali, iako je u svoje vrijeme bio Bozanićev prijatelj. Ovaj Papin posjet Zagrebu je kao zbog obiteljskih razloga. Iako ga dočekuje predsjednica Jadranka Kosor koja niti je potekla iz obitelji, niti je u par pokušaja uspjela zadržati obitelj. Papu na državnoj razini dočekuje predsjednik katoličkoga naroda koji je agnostik. I ne samo to nego potječe iz zloglasnog udbaškog legla koje je sudjelovalo u progonu Katoličke Crkve u Hrvata na čelu s blaženim Alojzijem Stepincem i mučenicima Hrvatskog Martirologija XX stoljeća don Ante Bakovića.

Tu će u HNK biti politička elita hrvatskog sumraka ovoga režima koji vlada Hrvatskom poslije Domovinskoga rata i Franje Tuđmana istinskog hrvatskog nacionalnog i vjerskog obraćenika. Zar Martirologij hrvatskih posvećenih osoba ne zaslužuje u cijelosti beatifikaciju blaženstva. Koje je to svećenstvo u XX stoljeću bilo slično proganjano, mučeno, ubijano skupa sa cijelim hrvatskim katoličkim narodom, srazmjerno brojnosti! Tu su opet bili Hrvati na predziđu kao i u vrijeme onih osmanlijskih osvajanja. Zato nije čudo što nema hrvatskog zanosa sada, kao u vrijeme onih pet posjeta Pape Ivana Pavla Drugoga Hrvatima u Domovini. Sumrak se nadvio nad Hrvatskom.

Hrvati ne raduju guranju hrvatskoga naroda u ateističko liberalističku EU. Isus Krist nije umirao da bi se povijao bilo kome nego je umirao na križu da bi ispunjavao volju Oca svojega za spas roda ljudskoga. Istina, Papa Benedikt XVI je učinio veliko sveto djelo najavljenom beatifikacijom pet Drinskih Mučenica iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske u Sarajevu 24. rujna ove 2011. godine.

Nadajmo se da Papa neće zaboraviti ni hrvatsko Međugorje u kojemu se slijevaju milijuni cijeloga svijeta svih nacija i rasa snažeći vjeru svete Katoličke Crkve. Kraljica Mira je pomogla i pomaže milijunima koji u Međugorju pronalaze Mariju koja ih gleda i čuje, jer Gospa nije ni slijepa ni gluha da ne bi pomogla svima koji istinski vjeruju.


Mate Ćavar