Unuk najodlikovanijeg partizanskog zlikovca s jame Podi Marka Čabe poznati je 'torcidaš' Pavao Čabo koji je  nedavno napao splitskog gradonačelnika Zeljka Keruma, nakon čega ga je ovaj nazvao 'urbanim Jugoslavenom'.


Nakon dojave da se u jami Podi kod Trilja nalaze posmrtni ostatci većeg broja žrtava iz Drugog svjetskog rata, bivša  državna Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnijh žrtava organizirala je 6. rujna
1993. njezino istraživanje. Jama se nalazi oko 700 metara  od naselja Marasovići kod Trilja; otvor jame okruglastog je oblika; jama je duboka i pristupačna joj je samo jedna strana. Istraživanju su bili nazočni predstavnici županijskih vlasti iz Splita: sudac istražitelj Ivan Bartulović, sudsko-medicinski vještak dr. Jakša Ivanović i zamjenik županijskog državnog odvjetnika Slavko Mršić.

Nakon vađenja posmrtnih ostataka moglo se zaključiti da su u jamu ubačene najmanje 102 žrtve. U jami su pronađeni obuća, odjeća, vojne iskaznice i drugi predmeti. U naknadnim razgovorima sa svjedocima došlo se do spoznaja kako su te žrtve bili hrvatski vojnici

i civili koje su partizani pogubili nakon bitke kod Aržana. U međuvremenu su gotovo sva imena žrtava postala poznata. Kao što je nedavno objavljeno, u petak 20. svibnja, pod vodstvom županijskog državnog tužitelja iz Livna Mladena Stojanovića. obavljena su istraživanja grobnica u jednoj vrlači na bosnaska-hercegovačkoj strani mjesta Aržana, u koje su bili zakopani hrvatski vojnici likvidirani na samom mjestu zarobljavanja.

U razgovoru sa svjedocima utvrđeno je da su posmrtni ostatci iz većine grobnica eksbumirani još u lipnju 1944.ili u godinama nakon raspada Jugoslavije te da su preneseni na obližnje mjesno groblje u Aržanu. Ovaj put su pronađeni posmrtni ostatci samo jedne osobe, a pretpostavlja se kako je
riječ o Vlatku Grbavcu iz Graba pokraj Ljubuškoga, inače ujaku bivšeg suca Ustavnog suda Vice Vukojevića.

Vlatko Grbavac i još četrdesetak hrvatskih mladića, uglavnom s područja tadašnjih kotareva Imotski i Ljubuški, pozvani su dva dana ranije kao regruti u Aržano te još nisu bili zadužili vojne odore i oružje. Nakon što su partizani (Deseta dalmatinska /sinjskal brigada) zauzeli Aržano te većina pripadnika HOS-a bila zarobljena ili se uspjela izvući iz obruča, ovi nenaoružani mladići koji nisu ni sudjelovali u borbi, uputili su se istočno od Aržana prema' rodnim mjestima. Međutim, na samom izlazu iz mjesta dočekali su ih pripadnici jedinice Mosorskog partizanskog odreda; u čijem je sastavu bio i Dragutin Bajić, otac aktualnog Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, i sve ih pobili.

Još neki akteri tog zločina, ili njihovi nasljednici, ostavili su trag u hrvatskom društvenom i javnom životu. Mate Bilobrk, kasniji general JNA, kao komandant Glavnog štaba Teritorijalne obrane SRH bio je član republičkog Savjeta za zaštitu ustavnog poretka koji je dao suglasnost za likvidaciju
Brune Bušića.

Luka Knezović suator je knjige o Desetoj dalmatinskoj (sinjskoj) brigadi koja je stekla naslov udarna nakon opisane likvidacije zarobljenih hrvatskih vojnika. Njegova kći Vlasta Knezović poznata je hrvatska glumica i kućna prijateljica predsjednika države Ive Josipovića.

Unuk najodlikovanijeg partizanskog zlikovca s jame Podi Marka Čabe poznati je 'torcidaš' Pavao Čabo koji je nedavno napao splitskog gradonačelnika Željka Keruma, nakon  čega ga je ovaj nazvao 'urbanim Jugoslavenom' .


Kristijan Bošnjak / Hrvatski list


Vezani članci