Izložbu Područje zastoja, koju čini aktivistička umjetnost iz Kolekcije Marinko Sudac, tj. dio kolekcije od 200 radova šezdesetero umjetnika iz više zemalja otvorena je sinoć na bivšem Titovu brodu Galeb u riječkoj luci.

Osim umjetničkih djela, na brodu su prikazani dokumentarni materijali o brodu te snimke razgovora s umjetnicima. Izložbu su organizirali Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac, uz potporu Grada Rijeke.

Kolekcija Marinko Sudac sadrži fundus povijesnih avangardnih, neoavangardnih i postavangardnih pokreta i umjetnosti. Kolekcija ima oko dvadeset tisuća jedinica - umjetničkih djela, dokumenata i publikacija nastalih od Baltika do Crnog mora te na prostoru bivše Jugoslavije i u Japanu.

Brod Galeb, sagrađen je 1938., prvotno je služio za prijevoz banana, a 1944. je, tada pod njemačkom zastavom, potopljen u riječkoj luci. Iz mora je izvađen 1948., te je obnovljen. Nakon obnove koristio kao školski brod, a potom kao jahta Josipa Broza Tita, koji je na njemu ugostio brojne državnike i poznate osobe.

>>Galebe moj

Galeb je 90-tih prodan, ali ga je vlasnik, tvrtka iz Liberije, ostavila da propada u Brodogradilištu Viktor Lenac. Proglašen je hrvatskim kulturnim dobrom, a potom ga je na sudskoj dražbi kupio Grad Rijeka. Iz Instituta za istraživanje avangarde predloženo je da Galeb postane Muzej avangardne umjetnosti.

Izložba će biti otvorena do 18. lipnja.


HRT