Posmrtni ostatci jednog američkog zrakoplovca pronađeni su danas u selu Studenci u općini Ljubuški, ekskluzivno doznaje HRsvijet.


Riječ je pripadniku američkih zrakoplovnih snaga, čiji su zrakoplov srušili njemački vojnici u ranu jesen 1943. godine, tvrde stariji žitelji ovog hercegovačkog mjesta, smještenog u dolini rijeke Trebižata između Ljubuškog i Čapljine.

"Posmrtni ostaci ostale petorice pripadnika posade srušenog američkog vojnog zrakoplova pronađeni su odmah i još su u ratu prebačeni u SAD", tvrde mještani te dodaju kako je tijelo američkog vojnika čiji se posmrtni ostatci, u organizaciji Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća, eshumiraju danas pronađeno naknadno i propisno sahranjeno.

Kako doznajemo u Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća za općinu Ljubuški, u ovim trenucima u tijeku je proces eshumiranja kome je nazočan i predsjednik ovog povjerenstva Vice Nižić.

Čitav proces eshumiranja zemnih ostataka američkog vojnika odvija se pod stručnim vodstvom pročelnika Ureda za zaštitu spomenika kulture ZHŽ-a Tihomira Glavaša.

O svim detaljima vezanim za ovu eshumaciju izvještavat ćemo redovito.