Općinske vlasti Busovače, točnije Općinsko vijeće na čelu s Mladenkom Čavarom, predsjednikom ovog tijela, odlučilo je utemeljiti Povjerenstvo za istraživanje i uređenje grobišta iz  Drugoga svjetskog rata.


Na čelu povjerenstva je Stipo Krišto, profesor povijesti. „To je jedan ljudski i civilizacijski čin a želja nam je uraditi ovaj posao dok još ima živućih svjedoka iz Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njega“, kazao je Mladenko Ćavara predsjednik OV-a Busovača u izjavi za bh izdanje Večernjeg lista.

Prema njegovim riječima, u pripremi je i letak koji će biti podijeljen građanima kako bi ih se potaknulo da kažu ono što znaju o događajima iz Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njega.

Sudeći prema svjedočenjima starijih stanovnika Busovače, na području ove općine postoje brojna prikrivena grobišta ne samo hrvatskih, već i njemačkih vojnika koje su komunisti pogubili nakon rata.

>>Interiew fra Miljenka Stojića: Povijest ne će oprostiti ako barem ne pokušamo

Najbolja potvrda tomu je pronalazak kostiju njemačkog vojnika prilikom kopanja kanalizacije uz samu glavnu prometnicu. Dogodilo se to prije nekoliko godina, kada su mještani obavijestili tadašnji njemački kontigent SFOR-a, nakon čega su posmrtni ostaci poslani u Njemačku i dostojno sahranjeni.