"Oni koji su 1945. ljudskim tijelima punili jame htjeli bi u „crne rupe“ hrvatske historigrafije pohraniti istinu o svojim zločinima. To sigurno neće uspjeti. Ali, na žalost, mnogi najvjerojatnije neće doživjeti trenutak kada će biti moguće dostojno pokopati posmrtne ostatke njihovih najbližih, koji se nalaze razasuti od Bleiburga do Đevđelije", kazao je Božo Vukušić u ekskluzivnom interviewu za HRsvijet.

HRsvijet: Ovih dana  u Zagrebu je održana javna tribina o Akciji Feniks 72, u Prozoru se obilježava dolazak „Bugojanaca“ na to područje, snimaju se filmovi, izdaju knjige… Međutim, čini se da hrvatska javnost još uvijek ne zna puno o ulozi i značaju Akcije Feniks?

- Zapravo, radi se tek o prvoj i za sada jedinoj knjizi o Akciji Fenix 72, kao i o prvom filmu koji još nije javno prikazan. Zbog toga je logično da hrvatska javnost ne zna dovoljno o toj akciji. Svrha knjige i filma jest, među ostalim, da zainteresiranim čitateljima i gledateljima prezentira najosnovnije informacije o Akciji Fenix 72, kao i da potakne stručnjake i znanstvenike na daljnja istraživanja i publiciranja.

>>Zagreb: Održana tribina o akciji Feniks 72

>>U subotu obljetnica dolaska "Planinske lisice" na prostor Rame

HRsvijet: Po ovome, kao i mnogim drugim povijesno-političkim pitanjima, hrvatska javnost je dobrim dijelom podijeljena. Je li to, po vama, posljedica indoktrinacije jugoslavenstvom?

- U slučaju Akcije Fenix 72 u prvom redu se radi o nepoznavanju činjenica ili podlijeganju najplićoj udbaškoj propagandi, pa se događa da o toj akciji negativno i s objedama govore i pišu pojedinci za koje bi se trebalo očekivati da će se prema njoj odnositi pozitivno. Manje je, dakle, u pitanju indoktrinacija jugoslavenstvom, a više nedostatak samosvijesti i razmišljanja vlastitom glavom!

HRsvijet: Ovogodišnjoj komemoraciji na Bleiburgu po prvi je puta nazočio i predstavnik Vlade Republike Hrvatske. Poruke koje su se čule tamo su optimistične i daju nadu da bi moglo doći do procesuiranja komunističkih u Hrvatskoj. Međutim, istovremeno čujemo i ocjene kako je to pusti predizborni igrokaz. Kakav razvoj situacije očekujete?

- Očekujem da naši političari napokon počnu respektirati narodnu poslovicu: „Ljudi se držu za riječ, a volovi za rogove“.

>>Bleiburg 2011: Govor Tomislava Karamarka. izaslanika Vlade Republike Hrvatske

>>Božo Ljubić: Hrvati u BiH proživljavaju novi Bleiburg, etnocid predvodi politika koja se nije odrekla zločina 1945. (VIDEO)

>>Hebrang na komemoraciji u Bleiburgu: Procesuirati komunističke zločine

HRsvijet: Stjepan Mesić je najveći protivnik istrage o komunističkim zločinima, pravdajući to onemogućavanjem pokušaja revizije povijesti. Kao da tisuće do sada otkrivenih masovnih grobnica već nisu potpuna revizija jugoslavenske komunističke povijesti. Zanimljivo je da dio hrvatskog naroda vjeruje u takve Mesićeve teorije. Zašto je to tako?

- Mislim da se realno radi o oko 25 posto hrvatskih građana koje je pokojni predsjednik Tuđman ilustrativno nazvao „stokom sitnog zuba“, koji nikako ne mogu preboliti gubitak privilegija iz vremena Jugoslavije, koje su dijelom uživali i kao „krvavi danak“ proizašao iz zločina koja skrivaju spomenute masovne grobnice.

HRsvijet: Najavljeni su sudski postupci protiv Josipa Manolića, Josipa Boljkovca, Rade Bulata i još nekih osumnjičenika za masovne zločine iz II. svjetskog rata i poraća. Međutim, čini se da neka nevidljiva ruka to opstruira?

- Opstrukcije su očite, ali iza njih ne stoje nevidljive ruke. Akteri ne skrivaju svoje uzdignute ruke, pa se štoviše otvoreno diče i s krvavim rukama svojih predaka.

HRsvijet: Stjepan Hršak svojevremeno je javno prozvan kao odgovorna osoba za masovne  zločine na Macelju. Međutim, i unatoč postojanju živih svjedoka nitko ne podiže optužnicu a Hršak uživa, provodeći umirovljeničke dane u nacionaliziranoj židovskoj vili na Pantovčaku?

- Kaznenu prijavu protiv Hršaka je podigla nekadašnja Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava još 1992. godine.

HRsvijet: U tijeku rata, kao član saborske Komisije za istraživanje ratnih i poratnih žrtava,  pokušali ste rasvijetliti komunistički zločin na Macelju. Obavljena je čak i eshumacija. Međutim, kasnije se ispostavilo da je došlo do miješanja eshumiranih zemnih ostataka  pa DNA analizu nije bilo moguće obaviti. Imajući u vidu činjenicu da su Manolić, Mesić i Boljkovac u to vrijeme bili na najodgovornijim pozicijama u državi, nije li to bio potez unaprijed osuđen na propast ?

- Štogod čovjek radio, uvijek će imati protivnike. Zbog toga činjenica da je netko protiv ne može biti razlogom za nepostupanje po dužnosti i savjesti. Tada se nije uspjelo, ali se je spriječilo da cijela stvar padne u zaborav, čime je danas omogućena aktualizacija istraživanja.

HRsvijet: U većini tranzicijskih postkomunističkih država došlo je do obračuna s komunizmom i on je stavljen uz bok s fašizmom i nacionalsocijalizmom. Međutim, u današnjoj Hrvatskoj to nije slučaj. Što je razlog, vjernost komunizmu vladajućih struktura ili želja za obnovom Jugoslavije?

- Glavni razlog je aranžman koji je sklopljen krajem 80-tih godina prošloga stoljeća, dakle posljednjih godina postojanja Jugoslavije, s komunističkim establishmentom u Hrvatskoj. Taj aranžman kojim je komunistima i udbašima u Hrvatskoj, u slučaju pristanka na stvaranje neovisne hrvatske države, zagarantirana zaštita od progona zbog zločina koje su počinili, imao je pozitivnih kratkotrajnih učinaka početkom 90-tih godina, ali i dugotrajnih štetnih posljedica koje će osijećati i naša djeca.

HRsvijet: Današnju Hrvatsku se vrednuje kao državu koju vode nekadašnji istaknuti pojedinci jugoslavenskih tajnih službi i djeca istaknutih jugoslavenskih političkih dužnosnika. Zbog čega je hrvatski narod na izborima to dozvolio?

- Ne sijećam se da je netko pitao hrvatski narod o tome. Da jest, sumnjam da bi nam se dogodilo ovo što danas imamo.

HRsvijet:Na nedavnom sudskom procesu u Splitu protiv vas je svjedočio čitav aparat nekadašnje OZN-e i UDB-e. S kojim ciljem?

- Izgleda da im ne odgovara što ih svako malo i na razne načine podsijećam na kakvom su strašnom zločinu nad hrvatskim narodom gradili svoju vladavinu i moć.

>>Pojedinosti o sudskom procesu kojeg je preko svojih savjetnika ubrzavala Josipovićeva PravDA

HRsvijet: Njemačka traži izručenje Josipa Perkovića a prema nekim procjenama on je, zajedno s Budimirom Lončarom, jedna od najmoćnijih osoba u današnjoj Hrvatskoj. Kako će to u konačnici rezultirati?

- Nadam se da neće umrijeti prije nego što Hrvatska uđe u Europsku uniju, kada ćemo ih morat transferitari u München.

HRsvijet: Bili ste članom saborske Komisije za istraživanje ratnih i poratnih žrtava koju je Mesić-Račanova koalicija, sasvim očekivano, ugasila dolaskom na vlast 2000. Međutim, nejasno je zbog čega rad te komisije nije obnovljen nakon 2003. i  ponovnog dolaska na vlast HDZ-a?

- Pitanje istraživanja ratnih i poratnih žrtava samo je jedno od važnih nacionalnih pitanja prema kojima je HDZ imao dijaboličan odnos, i to od samoga početka, tj. od stvaranja hrvatske države do danas. A sve, o čemu sam već govorio, zbog pakta s „crvenim aždajom“ krajem 90-tih godina prošloga stoljeća.

HRsvijet: Što biste na koncu poručili svima onima koji su „zbog toga da bi Jugoslavija živjela“ ostali bez svojih najmilijih. Ima li nade da će ikada doznati istinu i dostojno sahraniti svoje najbliže?

- Oni koji su 1945. ljudskim tijelima punili jame htjeli bi u „crne rupe“ hrvatske historigrafije pohraniti istinu o svojim zločinima. To sigurno neće uspjeti. Ali, na žalost, mnogi najvjerojatnije neće doživjeti trenutak kada će biti moguće dostojno pokopati posmrtne ostatke njihovih najbližih, koji se nalaze razasuti od Bleiburga do Đevđelije.

HRsvijet:Gospodine Vukušiću, iskreno hvala na ovom razgovoru!

- Molim!

 

HRsvijet