Volonteri kampanje za REKOM (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1995) iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije nastavljaju s prikupljanjem milijun potpisa kako bi uskoro parlamentima spomenutih zemalja predali prijedlog statuta na temelju čega bi se osnovao REKOM, neovisno međudržavno povjerenstvo kao izvansudsko istražno tijelo koje treba utvrditi i javno priopćiti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima, izjavila je u srijedu Vesna Teršelić, voditeljica Documente, Centra za suočavanje s prošlošću iz Zagreba.

"Do sada je prikupljeno oko 350.000 potpisa, a cilj nam je prikupiti milijun potpisa građana s prostora bivše Jugoslavije", kazala je Teršelić, objasnivši da u Hrvatskoj nakon rata i dalje postoji strah od bilo kakve regionalne inicijative. Uskoro, kako je rekla, prijedlog statuta REKOM-a bi se trebao naći i u saborskoj proceduri.

Prema njezinim riječima, Hrvatska traži još 1.800 nestalih, a u cijeloj regiji broj nestalih osoba iznosi 15.000.

"U ratovima na prostoru bivše Jugoslavije ubijeno je ili nestalo oko 130.000 ljudi", podsjetila je Teršelić.

Ivan Novosel, nacionalni koordinator kampanje u Hrvatskoj je kazao da je najviše potpisa prikupljeno na Kosovu, oko 100.000, dok je u Hrvatskoj prikupljeno 20.000 potpisa.

Veliki odaziv na Kosovu objašnjava činjenicom da je Kosovo posljednje izašlo iz ratnog sukoba. Što se Hrvatske tiče, rekao je, REKOM nije naišao na potporu stranaka, uključujući i one od kojih su to očekivali. Također, dodao je, Hrvatska jest bila žrtva agresije i nakon što je iz rata izašla kao pobjednica nije pokazala volju za "propitivanjem vlastitih zločina".

"Također moram istaknuti da u Hrvatskoj više nema tako jake NGO scene", rekao je Novosel. Istaknuo je da namjera REKOM-a nije "duplicirati rad hrvatskih institucija", već pomoći u popunjavanju praznina glede podataka o nerasvjetljenim zločinima. Spomenuo je i negativno ozračje prema inicijativi koje je slijedilo nakon haške presude hrvatskim generalima.

U prijedlog statuta REKOM-a ušlo je i pitanje uzroka rata, potvrdili su Teršelić i Novosel.

Stvaranje REKOM-a, neovisnog međudržavnog povjerenstva kao izvansudskog istražnog tijela koje treba utvrditi i javno priopćiti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima, zagovara više od 1500 udruga i pojedinaca svih nacija i vjera s prostora bivše SFRJ, okupljenih u Koaliciji za REKOM. Među njima su udruge žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica i organizacija za ljudska prava.

I izvršna ravnateljica srbijanske nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić izjavila je za beogradski dnevnik "Danas"od srijede kako će prikupljanje milijun potpisa za osnivanje REKOM-a trajati sve dok države bivše Jugoslavije ne donesu odluku o formiranju komisije.

Govoreći o uhićenju haaškog optuženika Ratka Mladića, Kandić ocjenjuje kako je uhićenje relaksiralo cijelu situaciju te da se pokazalo da to nije događaj koji će potresti Srbiju u smislu da će biti velikih prosvjeda, jer samo desničarske stranke i organizacije prosvjeduju, ali, ukazuje ona, nije beznačajno da je to bilo u Novom Sadu i Beogradu. (Hina)


{linkr:related;keywords:REKOM-a;limit:7;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}