U sklopu svog boravka u Hrvatskoj predsjednik Srbije Boris Tadić nazočio je komemoraciji žrtvama logora Jadovno, koju organizira Srpsko narodno vijeće, u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Eparhijom gornjokarlovačkom SPC, Udruženjem "Jadovno 1941." i Koordinacijom židovskih općina Hrvatske.

>>Teška provokacija: Tadić ne dolazi u Zagreb nego u Jadovno

Komemoracija, u povodu 70. godišnjice utemeljenja tog ustaškog logora, održana je se na mjestu spomen obilježja kraj Šaranove jame, a tom prigodom otkrven je i obnovljeni spomenik žrtvama.

Tadić je došao  u Jadovno dan nakon proslave hrvatskog Dana državnosti, na koju nije došao, premda ga je navodno Ivo Josipović pozvao. To je u dijelu javnosti okarakterizirano kao Tadićeva 'provokacija' motivirana njegovim dodvoravanjem desnom dijelu srpske javnosti.

- Došao sam ovdje sa svojom majkom da odam počast svome djedu, ali i da podijelim sjećanje sa svima onima koji su ovdje izgubili svoje najmilije. Ovdje su ljudi dovedeni samo kako bi bili lišeni života. Ubijeni su samo zato što su imali svoju vjeru i uvjerenja. Ovdje se dogodio strašan zločin kojeg nitko nikada ne smije zaboraviti - rekao je Tadić.

Izaslanica predsjednika Josipovića, Vesna Pusić, odžala je poduži govor u kojem je naglasila kako se s Jadovna nitko nije vratio živ.

- Zločin u Jadovnu organizirale su, vodile i ubijale Ustaše. Republika Hrvatska nije nasljednica tog kvislinškog režima. Bestijalnost ovog zločina rezultirala je time da narod Like ustane protiv fašizma - kazala je Pusić te dodala kako je u ime predsjednika Josipovića i svoje kazala Tadiću kako cijene njegovu prisutnost na ovom mjestu.

Na početku komemoracije kod Šaranove jame, održan je parastos kojeg je služio vladika gornjokarlovački Gerasim, a molitvu za mrtve održao je rabin zagrebački Lučano Prelević. Na komemoraciji se okupilo gotovo 2000 ljudi, javljaju agencije.