Dušan Dragosavac, svojedobno partizancki borac a kasnije visokopozicionirani hrvatski Srbin u političkim strukturama KPJ i Socijalističke Republike Hrvatske u interviewu za portal Srpskog kulturnog društva Prosvjeta kazao je kako je obrana Srba u posljednjem ratu "bila je legitimna", pitajući se: "Što su trebali učiniti Srbi u Hrvatskoj kad su zaredale provokacije i napadi i to pod zastavama i oznakama pod kojima su stradavali u Drugom svjetskom ratu? Njihova odbrana bila je legitimna, ali ne i ratni zločini i etničko čišćenje koje su provodili po uzoru na neke, u Drugom svjetskom ratu, poražene snage."

Napričao je nekadašnji miljenik Jovanke i Josipa Broza još štošta, pa je tako ustvrdio kako su u II. svjetskom ratu partizani poštivali Ženevske konvencije, kako je Domovinski rat bio dogovoreni sukob hrvatskih i srpskih nacionalizama, a pobunjeni hrvatski Srbi, po njemu, su bili žrtva "Tuđmanovog režima".

Naravno, više je nego očito da je ovaj interview s Dušanom Dragosavcem sastavni dio jedne šire kampanje zacrtane u srbijanskom Memorandumu 2, u čemu polazišnu osnovu ima većina posljednjih poteza srbijanske vanjske politike ali i jugonostalgičarskih krugova u Hrvatskoj i BiH.

>>Srbijanska strategija za 21. stoljeće - Zaključci Memoranduma II i Haška presuda hrvatskim generalima na tragu iste politike

>>REKOM – Još jedna britansko-srpska špijunska podvala

>>Savjetnik Ive Josipovića deseti najutjecajniji Srbin u svijetu

>>Branitelji ogorčeni Josipovićevom izjavom u Brezovici: Ne trebaju nam spomenici sa petokrakom protiv koje smo se borili u Domovinskom ratu!

>>Boris Tadić i Vesna Pusić u Jadovnu

Međutim, problem je što tu kampanju zacrtanu u srbijanskom Memorandumu 2 financiraju hrvatski porezni obveznici. Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, koji je objavio interview s Dušanom Dragosavcem, naime, financira se iz proračuna Republike Hrvatske.

Na taj način izravno financiramo i realizaciju projekta Memorandum 2, po sličnom scenariju kako smo nekada ranije sudjelovali u financiranju JNA, Memoranduma 1, Miloševićevog uspona na vlast i "jogurt revolucije".


Robert Horvat