Osvrćem se na članak Vladimira Šumanovića: Je li Sisački partizanski odred uopće postojao? (HL br. 351.) Kratko odgovaram - nije postojao!

A ukoliko je u okolici Siska o ono vrijeme postojala neka oružana skupina, nije se zvala partizanski odred, nije formirana 22. lipnja 1941. i nije nastala u šumi Brezovica kod Siska.

Šumanović se poziva na nekoliko autora koji su pisali o navodnom partizanskom odredu, ali tako različito, iz čega se ne vidi puna istina. Ja ću se, evo, pozvati, što nije učinio Šumanović, na poznatoga našega povjesničara Ivu Goldsteina, koji je u svojoj novijoj povijesti Hrvatska 1918.-2008. na str. 79. ovako napisao: „22. lipnja u šumi Brezovica osnovan je Sisački partizanski odred pod zapovjedništvom Vlade Janića-Cape i Marijana Cvetkovića sa 77 boraca, a već sutradan Odred je minirao prugu Sisak-Sunja kod Blinjskog Kuta.“ Sve  ovo najobičnija je laž, ali je žalosno što su toj laži nasjeli naši najviši rukovodioci pa i predsjednik Josipović, koji tu laž ovih dana ponavlja u Brezovici.

>>Velika povijesna podvala i laž: Hrvatske kosti u Šaranovoj jami pretvorili u srpske

Sisački novinari Miroslav Matovina, Dragan Božić i još neki napisali su knjige o tom navodnom odredu na  temelju razgovora koje su vodili sa sisačkim komunistima, prvoborcima. Knjige se nalaze u sisačkoj Gradskoj knjižnici i u njima je napisana puna istina o ondašnjim zbivanjima, ali kao da istina nikoga ne zanima. I ja sam imao čast daleke 1955. godine  razgovarati s Vladom Janićem u Sisku, u kući njegove sestre, pa mi je i on govorio istinu, a ne laž o ondašnjim događanjima. Smatram da čitatelji imaju pravo znati  istinu o navodnom partizanskom odredu, pa evo te istine!

>>JADRANKA KOSOR U BREZOVICI: Ustaški režim je bio režim zla

>>Ivo Josipović: Moje poštivanje partizanskih boraca neće nikada prestati

>>Branitelji ogorčeni Josipovićevom izjavom u Brezovici: Ne trebaju nam spomenici sa petokrakom protiv koje smo se borili u Domovinskom ratu!

Drago Žuk, radnik u sisačkoj Rafineriji, radio je u noćnoj smjeni pa je pred zoru 22. lipnja 1941. čuo na radiju vijest da je Hitlerova Njemačka napala Sovjetski Savez. Odmah je jurio u Sisak do Marijana Cvetkovića, tada člana Okružnog komiteta KPH za Sisak, da mu prenese tu važnu vijest. Marijan je odmah pošao do Vlade Janića, sekretara Mjesnog komiteta KPH da se dogovore o daljnjem djelovanju. Dogovoreno je da se svi viđeniji komunisti povuku u ilegalnost. Odmah su krenuli, Vlado biciklom u Petrinju, a Marijan vlakom u Sunju i Kostajnicu da tamo o tome obavijeste svoje partijske drugove. Isti dan navečer obojica su se, i Vlado i Marijan, našli u selu Žabno kod Siska kod partijskog druga Jose Tuškanca. Tu su i prenoćili. To je događaj od 22 lipnja. Nema nikakve Brezovice i nikakvog odreda ... .


Lojzo Buturac


Ostatak članka pročitajte u novom broju Hrvatskog lista