Prije osamdeset godina se u Bosni rodio don Anto Baković, s kojim se kod doma slavljenika, Bukovačka ulica u Zagrebu, okupilo dosta njegove rodbine, prijatelja i suradnika. Ovaj hrvatski neumorni svećenik, iako narušenoga zdravlja, je vitalnog hrvatsko katoličkoga duha koji bi trebao biti uzorom svim katoličkim svećenicima i svim Hrvatima.

Don Anto Baković je u svojim osamdesetim godinama pun zanosa Duha Svetoga hrvatskoga. Svi smo ga pozorno slušali s najvećim poštovanjem, što se vidjelo i po onima koji su ga pozdravljali. Na ovo slavlje šestoga srpnja stigao i je dvjestoti broj dobro poznatoga "Naroda" koji bi se trebao zvati "Hrvatski katolički narod".

Davno je bio izišao prvi broj ovoga Bakovićeva glasila "Naroda". I sada u ovome dvjestotome broju otisnute su i sve naslovnice minulih brojeva. U ovome broju nalazi se i jedan dio čestitki iz Domovine i cijeloga svijeta, kako Antinu rođendanu tako i dvjestotome rođendanu "Naroda".

Stotine članaka s tisućama imena ostaje zabilježeno u Bakovićevom "Narodu". Samo koliko truda i neprespavanih noći, samo koliko brige za izlaženje novoga broja, jedino uz pomoć čitatelja. Čelništvo RH kao i Katoličke Crkve u Hrvata, na čelu sa HBK ne pruža pomoć ovome izuzetno svestranom "Narodu".

Zašto bar HBK zazire od "Naroda"?

Valjda zato što se u ovome mjesečniku nađu i poneke političke istine. Ovaj se "Narod" još nije vidio na portalu Zagrebačke, Stepinčeve Katedrale, iako se dobro zna da je upravo zbog obrane dostojanstva blaženoga Alojzija V. Stepinca ovaj mladi bogoslov i svećenik podnosio tolike zatvorske i sve druge progone, što se navečer, u Bakovićevu domu, jasno vidjelo i na prvom predstavljanju dugometražnog filma, prvog dijela "Od mlade do zlatne mise".

Iako bi se ovaj prvi dio slobodno mogao zvati "Živi svjedok hrvatske istine od 1941. do 1990.", jer cijeli film govori tako vjerno o tome vremenu i životu don Ante Bakovića. Nazočan je bio i glavni režiser ovoga monumentalnoga filma, gospodin Obrad Kosovac. Zahvalnosti nije bilo kraja i junaku ovoga filma kao i njegovom režiseru, kojega bi trebali vidjeti svi Hrvati, kako Domovine tako i cijeloga svijeta, jer su u njemu sadržani čak i koraci Crne legije s Jurom Francetićem i Rafaelom Bobanom u Goraždu na Drini.

Nema riječi hvale ovome filmu živoga svjedoka hrvatske istine, don Ante Bakovića. Neka mu je dug život sa suvremenicima i vječnost u Hrvatskom narodu! Na kraju su svi nazočni prijatelji dobili na poklon najnovije djelo don Ante Bakovića, knjigu "Druže pope , u ime zakona izlazi iz groba!"

 

Mate Ćavar

 

Vezani članci: