Stotinjak članova HSP-a danas je kod spomenika u Srbu odalo počast za dvije tisuće žrtava koje su, kako su istaknuli, stradali u četničkom pokolju nakon ustanka 27. srpnja 1941., prije točno 70 godina.

HSP želi upozoriti da se "iskrivljuje povijest" u vezi s danom kojim se obilježava kao ustanak protiv fašizma. Kako je ocijenio predsjednik HSP-a Danijel Srb, ta se tema uvijek skrivala pa i danas. Drži da je tu riječ o četničkom ustanku cilj kojega je bio pokolj i protjerivanje svega nesrpskog, a ponajprije hrvatskog stanovništva u istočnoj Lici i jugozapadnoj BiH.

>>Srb, 27 srpnja 1941. - Pobuna, četnika, komunista i talijanskih fašista protiv Hrvata i Hrvatske a ne antifašistički ustanak!

"Želimo uputiti jednu političku poruku. Svi oni koji se pozivaju na humanizam, na poštivanje života, na poštivanje prava na različitost, moraju biti svjesni toga da su na ovome prostoru ubijeni pripadnici hrvatskoga naroda u procesu etničkoga čišćenja i to samo zato što su bili pripadnici drugoga naroda i druge vjere. Upravo to trebaju imati na umu, jer taj datum, 27.srpnja 1941., zapravo obilježava sramotne događaje za hrvatsku povijest, o kojima bi se moralo progovoriti", rekao je Danijel Srb na kratkoj komemorativnoj svečanosti.

Predsjednik HSP-a Srb također je podsjetio na činjenicu da je prošle godine na obilježavanju Dana ustanka bio i predsjednik Ivo Josipović što ga je, kako je rekao, neugodno iznenadilo.

"Hrvatska ne smije ni na koji način ni slaviti, ni rehabilitirati četnički pokret na ovome prostoru. Prošlogodišnja proslava bila je upravo to", istaknuo je Srb.


Hina / HRsvijet