Proslavi obilježavanja ustanka u Srbu, nazoče Stjepan Mesić i Milorad Pupovac iz SDSS-a. U međuvremenu, pravaši se okupljaju u mjestu Bruvno, jer su najavili prosvjed protiv proslave te obljetnice,

Ustanak u Srbu kontroverzan je, jer su podijeljena mišljenja oko toga čiji je to ustanak bio - četnika, ili antifašista. Šef Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminac rekao nam je kako očekuje oko 500 pravaša u prosvjedu, a oni su se oko 10 sati jutros okupili u mjestu Bruvno.

>>Pokolj kod Drvara 27. srpnja 1941.

>>Pokolj u Bosanskom Grahovu 27. srpnja 1941.

>>Srb, 27 srpnja 1941. - Pobuna, četnika, komunista i talijanskih fašista protiv Hrvata i Hrvatske a ne antifašistički ustanak!

>>Pogrom u Krnjeuši 9. i 10. kolovoza 1941.

Očekuje se kako bi pravaši trebali stići u Srb i tamo prosvjedovati protiv proslave kontroverzne obljetnice ustanka. Do 1991. godine, u bivšoj SR Hrvatskoj današnji se datum obilježavao kao Dan ustanka naroda i narodnosti SR Hrvatske, čije je obilježavanje odredio ZAVNOH na svojoj posljednjoj sjednici u kolovozu 1945. godine, a u samostalnoj Hrvatskoj, kao Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja, jer je na taj dan 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred.