Prije sedamdeset godina, u takozvanom Srbu, Srbi su podigli krvoločni ustanak, na čelu s četnikom Đokom Jovanićem. Uoči samoga ustanka u tome, do tada mirnome mjestu, bila je jedna mala postrojba hrvatskih redara NDH i k njima je dolazio jedan kamion pojačanja.

Na samome prilazu Srbi su dočekali kamion i do posljednjega poubijali sve redare na kamionu, tako da su ranjene izudarali toljagama i isprobadali noževima. Pokupili su sve oružje i onda poubijali one hrvatske radare koji su održavali red u Srbu. To je bilo uoči pokolja hrvatskih hodočasnika Svete Ane Isusove bake po Mariji, koja je tobože zajednička i Srbima.

Pobijeno je preko šest stotina žena, djece, staraca i trojica katoličkih svećenika koji su bili s hodočasnicima, od kojega su jednoga čak pekli na ražnju. Na cijelom prostoru od Srba do Drvara toga dana lijevala se hrvatska nevina krv, po hrvatskoj zemlji NDH. I tako su otpočeli ondašnji strašni zločini. Đoko Jovanić je bio čelnik toga ustanka kao ondašnji gimnazijalac.

Sve do 1943. kao takav surađivao je i pregovarao je s talijanskim fašistima, nudeći im cijelu Dalmaciju i Liku kao ustupak za savezništvo. To piše i u Ličkom zborniku, kojega su oni izdali. Takav Đoko Jovanić postao je Titin general, kao zapovjednik takozvane šeste ličke divizije kao i Zagrebačke vojne oblasti, još i u vrijeme Hrvatskog proljeća kada je cijeli Zagreb bio opkoljen tenkovima JNA, u vrijeme studentskih prosvjeda. Jedva su čekali da dođe do pobune kako bi mogli sravniti Zagreb.

I ovoga dana u tome takozvanome Srbu, ove 2011. godine održano je srpsko slavlje kod podignutoga im spomenika na pokolju hrvatskih hodočasnika. Glavni govornik bio im je Stipe Mesić, nazvavši nazočne hrvatske pristigle prosvjednike "strašilima". Tu su bili i izaslanici Ive Josipovića, Jadranke Kosor kao i Luke Bebića, koji zbog bolesti nije mogao biti s četnicima ovdje kao prošle godine kada su podizali spomenik pokolju Hrvata. Republika Hrvatska je neslobodna!

Hrvatskom danas vladaju četnički ideolozi kao što su Pupovci, Uzelci i druge četničke spodobe. Za ljubav vlasti njima sve dozvoljavaju domaći vlastodršci i to na svim razinama. Izdajnička tragedija Hrvata se nastavlja novim jugokomunističkim srbiziranjem Hrvatske. A hrvatski narod kao uplašen jednostavno šuti. Ove godine našao se predsjednik AHSP-a Dražen Keleminec koji je s nekoliko autobusa organizirao antičetnički prosvjed.


Mate Ćavar

 

Vezani članci:

 

Što slavi, podržava i veliča aktualni Predsjednik i Vlada Hrvatske u Srbu 27.07., preporučamo svim našim posjetiteljima da ovaj dokumentarni video prilog pogledaju u cjelosti ...