Nakon premijernog prikazivanja dokumentarnog filma Akcija Feniks 72 - u sklopu komemoracija za poginule pripadnike Skupine Feniks – u subotu 30. srpnja o.g. u 20.oo sati u „Domu kulture“ u Dugopolju, film će se moći nabaviti na DVD -u preko Hrvatskog lista pozivom na broj (023) 305 277, zatim na fax (023) 309 180 ili na e-mail adresu: hrvatski Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript po cijeni od 50,oo kuna (uključena poštarina).

 


Film se može pod istim uvjetima nabaviti i kod producenta – Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništa: fax (01) 5545 048; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Koproducent filma Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo (HKDD) iz Sarajeva organiziralo je distribuciju filma u Bosni i Hercegovini. Cijena filma u BiH iznosi 40,oo KM (u cijenu nisu uključeni troškovi poštarine i sl.).

Film će se moći nabaviti:

- u prostorijama središnjice HKDD-a u Sarajevu, Obala Maka Dizdara 10, 71000 Sarajevo (tel: +387-33-225 984; fax: +387-33-225 984; e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

- u Antikvarijatu - čitaonici ,,Bleiburg'' u Sarajevu, Kreševljakovića 21, (71000 Sarajevo, tel: +387-33-225-984; fax: +387-33-225 984)

- u ,,Ramskoj kući'' na Makljenu, uz prometnicu Prozor-Uskoplje (tel: +387-36-770 218)

Koproducent filma, tjednik Hrvatski vjesnik iz Melbournea organizirat će distribuciju filma u Australiji i Novom Zelandu. Podaci o prodajnim mjestima i mogućnosti narudžbe te cijeni filma bit će naknadno objavljeni u tjedniku Hrvatski vjesnik i na našoj web stranici, što se također odnosi i na prodaju u zapadno-europskim zemljama i Sjevernoj Americi.

Dokumentarni film „Akcija Feniks 72“ u trajanju od 84 minute rezultat je dugogodišnjeg, upornog i profesionalnog istraživanja povijesti hrvatskog političkog iseljeništva, posebice tajne osloboditeljske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), čiji je najpoznatiji poduhvat bio Akcija Feniks 72 (ili „Bugojanska akcija“) iz lipnja i srpnja 1972.

Na temelju dokumenata iz raznih policijskih, vojnih i obavještajnih izvora te sudskih arhiva, kao i dokumentarnih audio i video snimki i autentičnih svjedočenja, koja se u najvećoj mjeri u ovom filmu po prvi put prezentiraju javnosti, na objektivan i stručan način rekonstruirana je Akcija Feniks 72 od njene zamisli u Australiji, preko priprema u zapadno-europskim državama i same izvedbe u bivšoj Jugoslaviji.

Film je režirao mladi hrvatski redatelj Tomislav Šango, a scenarij je napisao scenarist Ivan Pavličić prema knjizi Bože Vukušića „Hrvatsko revolucionarno bratstvo – Rat prije rata“. Glazbenu podlogu za film pripremio je mladi skladatelj Ognjen Zečević, dok je završnu pjesmu posebno napisao i izveo za film kantautor Jadranko Črnko.


Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva / HRsvijet