Opće je poznata činjenica kako DORH ima svoj ritam reagiranja na podnesene prijave,  često taj ritam pulsira u skladu s ritmom dnevne politike. Početkom godine, slučajno ili ne izborne, pala su obećanja na državnoj razini kako će se istražiti svi zločini iz komunističke ere te kako će se žrtve svirepih pokolja sahraniti na dostojanstven način.

Otvaranjem priče o komunističkim zločinima postavila se odgovornost još živućih naredbodavaca i izvršitelja pokolja. Manolić, Boljkovac i Bulat, ljudi koji su vedrili i oblačili u ne tako davnoj prošlosti, našli su se pod povećalom javnosti. Međutim, moć stare garniture samo je prividno nestala, preko svojih istomišljenika pokrenuta je opsežna kampanja u javnosti koja je za cilj imala zatvaranje tek otvorene rasprave o komunističkim zločinima te, naravno, odbacivanje svake kaznene odgovornosti živućih sudionika pokolja. Iznenađujuće brzo, za hrvatske prilike, stigla je i obavijest DORHA kako se protiv spomenutog trojca ne vodi bilo kakav istražni postupak.

Međutim, DORH istu dozu ažurnosti nije pokazao prilikom prijava za evidentiranje partizanskih stratišta. Prošlo je više od pola godine kakao je Grad Vrgorac upozorio DORH kako se na njegovu području nalazi masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata s 40-tak skeleta civilnih žrtava iz Ljubuškog strijeljanih od strane partizana 29. siječnja 1945. prilikom povlačenja iz Ljubuškog. U obavijesti DORHU navedeno je kako obitelji žrtava traže ekshumaciju iz masovne grobnice na vrgorskom Novom groblju te dostojanstvenu sahranu. U međuvremenu smo saznali kako je PP Vrgorac prije više od godinu dana podnijela DORHU kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog pokolja civila na Novom groblju. Prošlo je više od godinu dana, a nitko iz DORHA nije reagirao.

>>Kraška vrtača nedaleko od Kozice skriva tajnu o smrti jedne skupine širokobrijeških franjevaca

>>EKSKLUZIVNO: Ratni zločini u Vrgorcu – uzroci, glavni protagonisti i imena svjedoka

>>Jure Galić za Slobodnu Bosnu: Bio sam očevidac partizanskog pokolja civila u Vrgorcu 15. lipnja 1942.

Strašna je moć civila strijeljanih na vrgorskom Novom groblju. Njihova tijela i nakon više od 65 godina predstavljaju opasnu prijetnju za Republiku Hrvatsku. Iako više nemaju moć govora kojim bi prokazali svoje egzekutore, njihovi skeleti, ukoliko ugledaju svijetlo dana, osuđuju ne samo nemar državnih institucija već cijelu jednu političku epohu i garnituru. Valjda zbog toga trebaju ostati duboko u sjeni borova Novog groblja.

 

Željko Primorac