Zamislite da francuski predsjednik Sarkozy prilikom obilježavanja nacionalnog praznika, pada Bastilje, svoj govor započne riječima kako mu je žao svih nevinih žrtava koje su nastradale na taj dan. Možete li zamisliti predsjednika Obamu da na Dan nezavisnosti upućuje ispriku Engleskoj za sve nevine engleske žrtve stradale u američkom ratu za nezavisnost. Takav eventualni postupak čelnih ljudi navedenih zemalja izazvao bi rezignaciju kod stanovništva njihovih zemalja, prije svega jer nije ni vrijeme ni mjesto da se takva poruka upućuje.

Prilikom nedavne proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu predsjednik Josipović nikako nije mogao propustiti priliku da podsjeti na zločine i kriminal za vrijeme Oluje. Zamislite, na dan koji su čekale generacije, a nažalost brojne i nisu dočekale, predsjednik Hrvatske upozorava na zločine koji su popratili put do slobode. Ako je Josipovićeva poruka i bila namijenjena onima koji se nisu dolično ponašali za vrijeme Oluje, a 2000 vojnika je procesuirano zbog nedoličnog ponašanja za vrijeme akcije, nije li njegov istup na sam Dan pobjede pljuska za svih 200.000 vojnika koji su sudjelovali u operaciji i kojima je ovaj dan novi rođendan.

Vrijeme je ovo u kojem se traže isprike, a naš predsjednik prednjači u klečanju i ljubljenju stopala susjedima, ali od koga mi da zatražimo ispriku? Predsjedniče od koga ćemo tražiti ispriku za sve domoljube koji su sanjali samostalnu Hrvatsku, a koji su pali od ruke UDBE diljem svijeta, možda od Vašeg savjetnika Perkovića mlađeg? Predsjedniče od koga trebamo tražiti ispriku za granatirane i razorene gradove tokom devedesetih, možda od Vašeg savjetnika Lončara koji nam je uveo embargo na uvoz oružja pa nismo imali čime uzvratiti dušmaninu?

Nije nikakva novost kako nam međunarodni faktori pokušavaju nametnuti breme kolektivne krivnje te nas na taj način držati u pokornosti, ali kada se u sav taj folklor upusti i predsjednik Hrvatske onda je to već zabrinjavajuće.

Još više zapanjuje činjenica kako nitko iz Vlade ili oporbe nije reagirao na Josipovićev istup na obljetnici proslave Oluje, nitko nije imao hrabrosti reći- „Čovječe nije ni vrijeme ni mjesto“. Treba li onda tražiti nove razloge zbog čega se u Kninu na proslavi oluje okupi tek par tisuća ljudi, a u Čavoglavama gotovo sto tisuća?

 

Željko Primorac