Bude li HDZ predizbornu kampanju temeljio na oštrijoj nacionalnoj retorici - a naznaka je bilo u nedavnom istupu Jadranke Kosor, predsjednice stranke i premijerke, u Kninu, gdje je na proslavi Dana domovinske zahvalnosti posebno pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, nepravomoćno osuđene u Haagu za zločine nad Srbima - mogao bi imati ozbiljnih problema s koalicijskim partnerima iz Samostalne demokratske srpske stranke.


U kraćem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, na upit kako će se postaviti nastavi li HDZ u tom smjeru te postoji li mogućnost raskida suradnje dviju stranaka, odgovorio je: “Kao što ste vidjeli, tu vrstu kampanje ne bismo tolerirali. Sigurno je da bi zaoštravanje u tom pravcu možda donijelo na jednoj strani, ali nešto bi se izgubilo na drugoj.”

Reafirmacija zločina

S Pupovcem su novinari Slobodne Dalmacije razgovarali dan nakon što je Kosor replicirala na njegovu izjavu da je opasno slati pozdrave osuđenima Anti Gotovini i Mladenu Markaču tvrdnjom da je “bilo opasno ne reagirati na četnikovanja u Hrvatskoj devedesetih godina.” Ustvrdio je kako je “reafirmacija četništva tijekom devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije, pa i u dijelovima Hrvatske, sigurno bila problem, međutim, u Hrvatskoj taj problem više ne postoji, jer smo našom politikom reafirmirali temeljnu vrijednost Srba u Hrvatskoj, a to je antifašizam i partizanski pokret.” Prema njegovim riječima, “kontroverzije oko Draže Mihailovića u Srbiji nisu naš problem i to ne može biti razlog da budemo slijepi za ono što je naša realnost, a to je da se mokri po spomen-kosturnicama žrtava ustaškog zločina iz Drugog svjetskog rata, naša je realnost da se i danas oskvrnjuju spomen-kosturnice žrtava ustaškog režima, naša je realnost da su nam gradovi i naselja ‘ukrašeni’ ustaškim simbolima i veličanjem ustaških prvaka, naša je realnost da se pjevaju pjesme kojima se veliča poglavnika i njegove pobočnike, i naša je realnost da ulice još uvijek nose nazive ratnih zločinaca kao što je Mile Budak.”

Antifašizam je zapostavljen

Na pitanje kako ocjenjuje premijerkino držanje prema tim pojavama, Pupovac je odgovorio da je ona “značajno pridonijela međuetničkoj toleranciji, suradnji s Haaškim sudom i odmaku od politike reafirmacije ustaštva u Hrvatskoj. Međutim, svemu tome još uvijek nedostaje proaktivna politika reafirmacije antifašizma i partizanskog pokreta, reafirmacija sjećanja na žrtve zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu.

>>Laži pred kojima zastaje pamet: Cijeloj Hrvatskoj podvaljena Šaranova jama kao masovna grobnica Srba i Židova

>>Srb, 27 srpnja 1941. - Pobuna, četnika, komunista i talijanskih fašista protiv Hrvata i Hrvatske a ne antifašistički ustanak!

>>Jugonostalgičari i dalje neumorno lažiraju: Što se zbilo u Banskom Grabovcu 1941?

Treba biti pošten i reći da to nije samo premijerkin posao. Ima i drugih koji se brže i glasnije oglase oko zaštite biglova negoli oko osude mokrenja po kosturnicama i spomen-obilježjima. Hrvatska je još uvijek u nekim pitanjima blokirana, naročito kada je posrijedi otvoren, bezrezervan odnos prema antifašizmu i ustaškim zločinima, kao i prema zločinima počinjenima prema Srbima u ovom ratu”, zaključio je Milorad Pupovac.

Jugović: Draža je spasio Srbe od ustaša

Aleksandar Jugović, potpredsjednik Srpskog pokreta obnove, čija stranka zahtijeva rehabilitaciju Draže Mihailovića, optužio je u ponedeljak premijerku Jadranku Kosor da “veličajući zločine nad Srbima koje je počinio Ante Gotovina, veliča i zastupa ideologiju Ante Pavelića, koja se u Hrvatskoj ne mijenja,,.” “Da nije bilo Draže Mihailovića, ustaše bi poklale sve Srbe u NDH”, ističe Jugović.