Župa Zavalje smještena južno od Bihaća podno ličke Plješivice priprema se za slavlje Velike Gospe. Zatekli smo trgovce koji pripremaju šatore i štandove. Iako je zaštitnik župe sv. Franjo Asiški, Velika Gospa privuče ljude iz šire okolice u daleko većem broju nego sam zaštitnik...

Danas je u ovoj župi održan povijesno-znanstveni skup na kojem su uzeli udjela ugledni predavači. Skup je organizirala župa Zavalje i Udruga Ličana župe Zavalje koji žive uglavnom u Zagrebu. Ova je župa doživjela silne udarce od kojih se ne može lako oporaviti. Drugi svjetski rat nastavljen je 1991. Župu su srpski agresori okupirali 1994. i popalili sve kuće, crkvu i kapele. Na zgraišta se vratilo tek kojih 200 duša. Ali, rodbina i unuci rado dolaze ovamo i u ljetnim mjesecima bude ovdje živo...

Nakon mise koju je predvodio gospićko-senjski biskup, skup je otvorio student Želimir Prša. Zanimljivo da su predavanja održana u crkvi nakon mise jer u mjestu nema prikladne prostorije. Čak župni stan nije useljiv pa župnik Mile Ivančić stanuje u privatnoj kući. Prvi predavač je bio biskup Mons. Mile Bogović na temu: "Crkva u Lici za vrijeme komunizma". Crkva u Lici stradala je više nego u drugim dijelovima Hrvatske. Udbinski dekanat je etnički očišćen. Katolici su morali skrivati svoju vjeru. Teror je bio velik. Malobrojni svećenici bili su samo simbol crkve.

Ivica Relković govorio je na temu: "Hrvatske jame". Tragična je istina da su sinovi egzekutora više na cijeni nego žrtve čija su grobišta rasuta po svim dijelovima Hrvatske. Tako da se zna za 840 lokacija u kojima ima više grobišta /jama/. Nema političke volje da se istraže i dokumentiraju ova stratišta. Svjedoci još postoje i žele izreći strahote koje su vidjeli prije svoje smrti. Za to treba samo malo dobre volje - istakao je  Relković.

Dr. Jurčević govorio je na temu: "Hrvatska u komunističkoj Jugoslaviji". U prvu su Jugoslaviju ulazili hrvatski intelektualci i političari sa simpatijama ali su se uskoro razočarali. Beograd je imao jasni plan Velike Srbije a hrvatska elita je sanjala neku južnoslavensku demokratsku bratsku zajednicu. U drugoj komunističkoj Jugoslaviji Hrvati su najveći gubitnici. Likvidacije svih onih koji su imali drukčiju opciju pokazali su pravo lice ove zločinačke komunističke ideoligije. Po svojoj kulturi i tradiciji Hrvati ne podnose diktaturu. Svjetla točka u toj komunističkoj Jugoslaviji je Alojzije Stepinac. Upozoravao je na nepravde i pljačke. Komunistička je Jugoslavija odgojila generaciju onih kojima je mozak ideološki "betoniran". Tako da u samostalnoj Hrvatskoj još žive relikti Jugoslavije. Nisu dominantni ali su tu.

Željko Tomašević govorio je na temu:" Hrvati žrtve komunizma" a Želimir Prša: "Župa Zavalje u komunističkoj Jugoslaviji". On je i zaključio ovaj skup. Mnogi će pitati zašto baš na Zavalju ovakav povijesno-znanstveni skup koji bi bolje odgovarao nekom od većeih centara u Hrvatskoj. Zavalje je na perfidan način odvojeno od hrvatskog teritorija i zato je ovim skupom odaslana poruka u hrvatsku javnost.

Dodajmo da je na skupu sudjelovalo mnogo mještana koji žive ovdje i onih koji su potražili mjesto pod suncem u gradovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Viđen je načelnik općine Korenica g. Ivica Kukuruzović, intelektualci iz Bihaća, župnici iz Cetingrada i Slunja mons. Marijan Ožura i Mile Pecić, župnik bihaćki fra Ivica Matić, domaći sin fra Petar Žagar. Kantonalna televizija popratila je ovaj događaj. Dali su joj izjave predavači (osim dr. Jurčevića koji je zakasnio). Sve u svemu ovaj događaj ostat će zapamćen ne samo u lokalnim okvirima.

Slunj.net / HRsvijet