Bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov dvadeset godina nakon urušavanja komunističkog sustava otvoreno je progovorio o tim turbulentnim vremenima i za britanski Guardian priznao što bi danas učinio drukčije.

Političari rijetko priznaju svoje pogreške, no Gorbačov se ne boji kritizirati neke vlastite odluke koje su dovele do okončanja Hladnog rata i raspada komunističkog SSSR-a.

Prisjetio se Mihail Gorbačov u intervjuu pokušaja vojnog udara, kućnog pritvora, pa i svog nasljednika Borisa Jeljcina, no prvi je put javno rekao kako mu je možda najveća pogreška što nije napustio komunističku partiju ranije i započeo stvaranje demokratskog društva.

>>Gorbačov poručio: NATO nema šanse u Afganistanu, dogodit će se novi Vijetnam

Objašnjava kako to nije učinio zbog velikog pritiska s dvije strane. Nove snage, željne promjene i reformi pritiskale su ga, kaže, s jedne, dok su konzervativci, ponajviše u vojnom vrhu, tražili još čvršću ruku i obranu komunizma. Balansiranje i pokušaj pronalaženja koliko-toliko mirnog rješenja rezultiralo je time da nije napustio svoj položaj barem pola godine ranije.