Povodom Sveeuropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u XX. stoljeću i činjenice da su Hrvatska i hrvatski narod bili veličinom i tragičnošću na samom europskom vrhu, propovijed i misno slavlje ispred vojnog ordinarijata i u organizaciji HŽD-a u Crkvi Sveta Mati Slobode 23. kolovoza 2011. godine, voditi će mons Juraj Jezerinac

Misa će biti u utorak 23. kolovoza 2011 godine u 19 satiCrkvi Sveta Mati Slobode (Jarun), u Zagrebu.


Tim povodom javnosti se, u ime Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva, obratio dr. Zvonimir Šeparović:

"Povodom 23. kolovoza Dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima Hrvatsko žrtvoslovno društvo je predložilo a Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski Sabor prihvatili da se provede prijedlog Europskog parlamenta da se 23. kolovoza proglasi Danom sjećanja na žrtve totalitarizma i autoritarnih režima.

Podsjetili smo da je Europska parlamentarna Skupština svojom  Rezolucijom 1096 iz 1996. godine o mjerama za razbijanje ostavštine bivših komunističkih totalitarnih sustava i Rezolucijom br. 1481 od 25. siječnja 2006. naglasila potrebu za međunarodnom osudom totalitarnih komunističkih režima što je prihvatio i Hrvatski Sabor Deklaracijom iz 2006. godine.

„Hrvatska je žrtva velikih zala“, govorio je naš Blaženik Alojzije Stepinac. Ovdje su žrtve ostavljali fašistički, nacistički i komunistički totalitarni režimi. O komunističkim zločinima i njihovim žrtvama nije se smjelo govoriti. Sada je progovorila Europa i mi ne smijemo šutjeti. 23. kolovoza se po prvi put organizira kao Dan sjećanja na naše žrtve. Toga dana pomolimo se za njihove duše, zapalimo svijeće i položimo cvijeće na njihove grobove. Oni su u temeljima ove naše slobodne i međunarodno priznate države Hrvatske.

Molimo crkvene vlasti u prvom redu Hrvatsku biskupsku konferenciju, sve nadbiskupe i biskupe i druge crkvene dostojanstvenike da  obilježe u svojim molitvama ovaj Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Prema Martirologiju XX. stoljeća don Ante Bakovića u prošlom stoljeću od totalitarnih režima stradalo je više od 550 svećenika i časnih sestara.

Molimo sve udruge, znanstvene ustanove i pojedince koje se bave istraživanjem problema žrtava da nam se pridruže u ovom Danu sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Zapalimo svijeće 23. kolovoza na Dan sjećanja na naše žrtve", stoji u pismu dr. Zvonimira Šeparovića.