Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor rekla je u Maclju kako moramo znati istinu o svakom zločinu te da Hrvatska vlada nastoji da se svi procesi vezani i za komunističke zločine otvore, da se o njima progovori i da se o njima otvore procesi.

Premijerka Kosor danas je u Maclju ispred spomen crkve Muke Isusove otkrila spomen ploču u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima stradale na Maclju, položila vijenac te zapalila svijeću.

Naglasila je kako će se ove godine, uz prvo obilježavanje u Hrvatskoj Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, postaviti spomen ploče na nekoliko mjesta u zemlji, a u Maclju u sjećanje na ljude koji su bili ubijeni bez suđenja, suda i bez prava na obranu.


'Napravili smo veliki važan korak naprijed, jer bez sjećanja i prava na sjećanje i prave istine, s kojom se svatko od nas treba suočiti, nema ni konačne ni prave pomirbe. To je nužno za budućnost', rekla je Kosor. Napomenula je da će danas otkriti i spomen ploču pred bivšim kazneno-popravnim domom u Staroj Gradiški 'koji na puno načina simbolizira užas totalitarnih režima - užas ustaških logora, ali i užas komunističkog režima'.


Molitvu za žrtve komunističkog režima stradalih na Maclju vodio je župnik fra
Vlado Mustać, a u pratnji premijerke Kosor bili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak, ministar obrane Davor Božinović, ministar kulture Jasen Mesić, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko te ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.


Hina / HRsvijet