Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i povjesničar Ivo Banac sudjelovali su u Dubrovniku na javnoj tribini u povodu Europskog spomendana na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, te su ocijenili da treba spriječiti pokušaje rehabilitacije titoizma i prikrivanja istine o komunističkim zločinima.

Na javnoj tribini koju je organizirala Udruga Daksa 1944./45. Banac je upozorio da se "apologeti jugoslavenskog komunizma skrivaju iza smokvina lista antifašizma", a vrlo dobro znaju kakvi su zločini počinjeni za vrijeme vladavine Josipa Broza Tita.

U Hrvatskoj, koja je stradala i pod ustaškim i komunističkim vlastima, uporno i sve glasnije se promiče teza kako se komunizam i fašizam ne mogu uspoređivati, što nije točno, naglasio je Banac te dodao kako je izuzetno važno ukazivati na zločine i jednog i drugog totalitarizma kako se ne bi otvorio prostor za rehabilitaciju niti jednog od njih. Upozorio je kako nas se sustavno bombardira o liku i djelu Tita što je put ka rehabilitaciji jedne propale diktature. Posebno je kritizirao savjetnika hrvatskog predsjednika Dejana Jovića i neke njegove tekstove u britanskim časopisima. U jednom od njih u kojemu se govori o perspektivama Nove Jugoslavije, Jović navodi kako je netočno da su Hrvati natjerani u Jugoslaviju, a u njegovoj povijesti, kaže Banac, nema ni Dakse ni Bleiburga.

Danas nas, rekao je Karamarko, apologete verbalnog delikta i titoizma uče demokraciji i tome kako treba ući u Europsku uniju. U tom kontekstu osvrnuo se i na pitanje koje, kaže, novinari vrlo često postavljaju "Tuđman ili Tito?", te ocijenio da je riječ je o "perverznoj političkoj inverziji kojoj se mora stati na kraj".

Smatra i da protagonisti bivšeg sustava još uvijek imaju jak utjecaj u društvu i medijima, te da stoga mediji komunističke zločine u potpunosti ignoriraju. Treba detronizirati glavnog krivca za komunističke zločine a mi smo svjedoci da njegovo ime nose najbolje ulice, izlaze njegove kuharice, a novine pišu feljtone o njegovim ljubavnicama, poručio je Karamarko. (Hina)


{linkr:related;keywords:tomislav+karamarko;exclude:16214,1074,13379,13386,9829;limit:12;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}