Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske ocijenio je kako izjava ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka koji je, kako navode, Josipa Broza Tita nazvao zločincem, potiče na mržnju i izaziva uznemirenost građana, što po njihovom mišljenju potpada pod kaznenu odgovornost.


U priopćenju se podsjeća kako je Karamarko u povodu odavanja počasti žrtvama totalitarnih režima jučer položio cvijeće u Daksi kod Dubrovnika, na grobove strijeljanih suradnika talijanskih fašističkih i njemačkih nacističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Njega nije zanimalo koliko je ljudi izgubilo živote zaslugom tih okupatorskih slugu, već samo namjera da jasno naglasi kojoj političkoj opciji pripada, ističu u SABA-u dodajući kao je Karamarko, da bi sebi dao veći značaj, nazvao Tita ratnim zločincem. 'Ponašanje ministra Karamarka, kao i nekih drugih iz političkog vrha Hrvatske, ne bi bilo čudno da nije ministar u hrvatskoj Vladi, koja bi trebala provoditi i štititi ustavni poredak', stoji u priopćenju.


Ambicije ministra Karamarka odvele su ga u tabor nacionalnih ekstremista, koji svojim ponašanjem i izjavama šteti cijeloj Hrvatskoj, ističu iz SABA dodajući kako je Karamarko zaboravio da su osnivači HDZ-a, od Tuđmana nadalje, bili sudionici Narodnooslobodilačke vojske, na čijem je čelu bio maršal Josip Broz Tito.


"Kada bi Tito bio zločinac, tada bi i cijeli antifašistički pokret bio zločinački, što bi značilo da je Republika Hrvatska zasnovana na zločinu, a tada bi jedini domoljubi bili Ante Pavelić i njegovi nadaleko poznati koljači", navodi se u priopćenju.

Tomislav Karamarko bi se trebao baviti svojim poslom, a ne 'arheologijom' i širenjem mržnje, bez obzira na to što se bori za fotelju u Saboru, poručili su iz SABA-e ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku.


Hina