Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije, Udruga antifašista Dubrovnik i Društvo Tito Dubrovnik najavili su danas podnošenje kaznene prijave protiv ministra policije Tomislava Karamarka zbog njegovih recentnih izjava u Dubrovniku o antifašizmu i 'najavi uhićenja istaknutih sudionika Narodno oslobodilačke borbe', odnosno Josipa Boljkovca, piše portal nacional.hr.

"Najavu uhićenja istaknutih sudionika Narodno oslobodilačke borbe, prije prethodno provedenih zakonom propisanih istražnih radnji i odluka nadležnih pravosudnih organa, ocjenjujemo grubim kršenjem vladavine prava i zloupotrebom položaja i ovlasti ministra unutrašnjih poslova, s ciljem zastrašivanja građana Republike Hrvatske", navodi se u posebnom priopćenju spomenutih udruga, u kojem se osuđuju 'neprimjerene i neutemeljene politikantske optužbe koje je prilikom nedavnog boravka u Dubrovniku javno iznio ministar Tomislav Karamarko, o Josipu Brozu Titu, antifašizmu, Narodno oslobodilačkoj borbi, njezinim sudionicima i obilježjima pod kojima je položeno stotine tisuća života i Hrvatska svrstana među zemlje pobjednice nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu".

Prema njihovom mišljenju, Karamarko je odgovoran za 'otvoreni poziv na linč i progone, kako dužnosnika bivšeg sistema, tako i preživjelih boraca NOR-a i njihove djece'. "To je povreda ljudskih prava što samo po sebi predstavlja kazneno djelo", stoji u priopćenju.

Dubrovački antifašisti još dodaju kako je neprihvatljivo da tako visoku i odgovornu dužnost u Vladi Republike Hrvatske obavlja osoba ovakvih moralnih i stručnih kvaliteta, koja se srami antifašizma, poistovjećujući ga s bivšim sistemom. Karamarko je, smatraju u ovim udrugama, osoba spremna da u cilju zadovoljavanja osobnih frustracija i ostvarivanja osobnih političkih ambicija svojim ponašanjem i djelovanjem dovodi u pitanje pravni i ustavni poredak, kojeg bi po svojoj funkciji trebala štititi.

Ministar policije nedavno je kazao kako ga vrijeđa kad mu se kaže da je antifašist, zatraživši promjenu Ustava, odnosno da se izbaci 'antifašizam' a ubaci 'antitotalitarizam'. Karamarko je najavio i da će istraživanje komunističkih zločina biti prioritet policije


{linkr:related;keywords:komunisti%C3%84%C2%8Dki+zlo%C3%84%C2%8Dini;limit:16;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}