Zbog pokretanja istrage protiv prvog hrvatskog ministra policije Josipa Boljkovca i njegovih izjava u medijima, oglasio se i Hrvatski helsinški odbor.


U priopćenju ističu kako su Boljkovac i njegovi istomišljenici pokušali izokrenuti smisao obilježavanja Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - fašizma i komunizma - optužbama protiv ministra policije Tomislava Karamarka, "po svemu sudeći zbog njegova beskompromisnog stava u borbi protiv korupcije i svih oblika kriminala".

>>Nobilo medijski brani Boljkovca: Karamarko se želi predstaviti kao lider desne opcije

- HHO naglašava da je dovođenje najnovijih rasprava o mogućim kaznenim postupcima protiv osoba koje se sumnjiči za kazneno djelo ratnog zločina nakon Drugog svjetskog rata u kontekst predizbornih aktivnosti ove ili one stranke lišeno svake osnove. Naime, svu nadležnost u odlučivanju o kaznenom gonjenju ima isključivo DORH - stoji u priopćenju predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička.

- Iako se javno kunu u Europu, pojedinci i cijele grupe u Hrvatskoj ne mogu se pomiriti s europskim stajalištem, koje je pretpostavka za potpunu duhovnu i intelektualnu integraciju Hrvatske u ujedinjenu Europu - navodi se.

Ističu kako Vlada nije napravila ono što Europa zahtijeva, odnosno odrekla se fašizma i komunizma budući da je 17. lipnja 2011. donesen Zakon o dopuni Zakona o državnim blagdanima..., kojim se proglašava "europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima".

- HHO ponovno poziva Sabor na izvršenje ove dopune kako bi se spriječila mogućnost takvog povijesnog komunističkog revizionizma koji Titov komunistički režim i dalje drži neupitnom vrijednošću koju se ne smije ni kritizirati. Naime, od pokušaja povijesnog revizionizma do zahtjeva za progon i kažnjavanje kritičara Tita i komunističkog režima samo je jedan korak.

>>Mesićeva podrška Boljkovcu: Novi udar na ustavnopravni poredak Republike Hrvatske

To u medijima, ali i drugdje, rade isti oni koji su stvarali ideološku podlogu ili izravno sudjelovali u uhićenjima i progonima protivnika Titove komunističke diktature sve do 1990. Želimo istaknuti da je ideja ljudskih prava u to vrijeme bila kriminalizirana, a njeni zagovornici uhićivani i zatvarani - stoji u priopćenju HHO-a.