Silajdžićeva Stranka za BiH i u to vrijeme novoformirani HDZ 1990 oborili su travanjski paket ustavnih promjena 2006. godine predizbornim makinacijama, potkupljivanjem i podmićivanjem, objavio je site WikiLeaks iz dopisa koje je potpisao američki ambasador Douglas McElhaney.

McElhaney je naveo da su ove dvije stranke, radeći zajedno, vrlo vjerojatno kupile podršku time što su dale određene materijalne poticaje, kako bi osigurale potrebna dva glasa kojima bi, uz svoje glasove, blokirale paket, prenose "Nezavisne novine".

Prema njegovom mišljenju, motivi da ove dvije stranke odbiju travanjski paket su neutaživa glad za vlašću lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića i osveta Bože Ljubića i Martina Raguža, glavnih zagovarača stvaranja novog HDZ-a, "autokrati" Draganu Čoviću, lideru HDZ BiH, za kojeg McElhaney kaže da je 2005. godine na stranačkim izborima za predsjednika HDZ-a pobijedio Ljubića "najvjerojatnije zahvaljujući izbornim manipulacijama".

On je pojasnio da je pomoćnik ministra civilnih poslova Safeta Halilovića iz Stranke za BiH Zlatko Hadžidedić koordinirao udružene napore Stranke za BiH, HDZ 1990 i različitih radikalnih elemenata te da je svoje napore i novac fokusirao na dobivanje dva dodatna glasa protiv paketa koje je našao ne među Srbima, nego među Bošnjacima.

"Mnogi ovdje vjeruju da je barem jedan od dva bošnjačka glasa bukvalno kupljen i plaćen od strane Stranke za BiH. Oko 48 sati prije, ali i tijekom rasprave, Mehmed Žilić, prebjeg iz SDA, činio se čovjekom spremnim da bude taj koji će glasati tako ako mu plate", piše McElhaney.

Drugi ključni element za pad paketa McElhaney vidi u Katoličkoj crkvi i kardinalu Vinku Puljiću, za koje  kaže da su izravno utjecali na formiranje HDZ 1990, okretanje protiv Čovića i odbacivanje već dogovorenog paketa ustavnih promjena.

Za HDZ 1990 i Stranku za BiH ovaj američki diplomata kaže kako su kroz podmićivanje i uz potporu Katoličke crkve vodili kampanju "spržene zemlje", s ciljem rušenja amandmana na ustav, što im je omogućilo veliku medijsku zastupljenost u predizborno vrijeme.

McElhaney piše da je travanjski paket trebalo samo da bude "prva faza" ustavnih promjena, iza koje bi došlo do "preispitivanja" entitetskih struktura vlasti.