Slovenska vlada odbacila je tvrdnje jednog oporbenog zastupnika da je izdavanjem "partizanskog eura" s petokrakom zvijezdom napravila političku provokaciju pred proslavu 20. obljetnice državne samostalnosti.

Izdavanje memorijalne kovanice od dva eura povodom 100. obljetnice rođenja partizana Franca Rozmana "Stane", s njegovim likom i zvijezdom petokrakom na "nacionalnoj" strani kovanice odobrila je i Europska komisija, a potpuno je neprimjereno povezivanje te odluke sa skorašnjom proslavom 20. obljetnice slovenske samostalnosti, stoji u priopćenju slovenske vlade.

Jedan parlamentarni zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše postavio je vladi pitanje o tome smatra li da je izdavanje spomenutog memorijalnog eura bila ideološka provokacija. Zastupnik Branko Grims ustvrdio je da je zvijezda petokraka i u agresiji na Sloveniju 1991. godine bila "ključni simbol okupatorske JNA".

>>Slovenija: Vjerski tisak i povjesničari kritiziraju ''partizanski'' euro

Najuticajnija oporbena stranka u Austriji, desničarska Slobodarska partija (FPO), kritizira Sloveniju zbog kovanice eura na kojoj se nalazi lik partizanskog komandanta Franca Rozmana, i traži njeno povlačenje.

Anelize Kicmiler, glasnogovornik za pitanja raseljenih FPO, zatražila je da se ta kovanica povuče iz uporabe i najavila konkretne korake u austrijskom i u Europskom parlamentu.Ona je istakla da su raseljeni iz Drugog svjetskog rata veoma uznemireni zbog nove kovanice zajedničke valute iz Slovenije, koja veliča komunistu.

Kicmiler je kritizirala s tim u vezi i EU, naglašavajući da se članicama uvode razna pravila do najsitnijih detalja, a da kod likova koji će se naći na zajedničkoj valuti nema pravila.