Vesna Teršelić, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, dobitnica Alternativne Nobelove nagrade za mir (1998. uz Katarinu Kruhonju), osnivačica koalicije REKOM ima neutaživu želju da nas suoči s prošlošću.


Dakako s prošlošću kakvom ju ona vidi i kakvu bi ona željela nametnuti Hrvatima, a nikako ne na način koji je to zamislio ministar Karamarko. Upravo zato u posljednje se vrijeme možda malo pritajila, jer čini se kako je krenulo u smjeru kojega ona nije očekivala (a može biti da je heroina borbe za istinu na godišnjem i usput čeka da zacijele rane REKOM-ova neuspjeha). Dirljiva je ta njena želja za spoznajom istine u njenoj punini i ushićeno kličemo kako bismo i mi željeli saznati, ma koliko istina bolnom bila. Međutim, pitamo se koje su reference te dame, što je to što upravo nju legitimira kao autoritet, osobu na temelju čijega istraživanja će se zaokružiti i utvrditi jedna povijesna priča.

Tko je Vesna Teršelić

Za početak bilo bi nam zadovoljstvo da nas Teršelička, barem iz pristojnosti, suoči s njenom biografijom. Ma koliko to neobično bilo, dotična, koja se tako često pojavljuje u medijima, dijeli lekcije o demokraciji predstavljajući se beskompromisnim borcem, heroinom, za utvrđivanje povijesne istine krije svoju biografiju kao zmija noge. Javnosti nisu dostupni temeljni biografski podaci poput imena oca i majke, vjeroispovjesti (ako je ima), djevojačkog prezimena (ako ga ima), formalnog obrazovanja itd. Tek upornim istraživanjem moguće je saznati da je rođena 1962., pa neprovjerene informacije kako je živjela u Sloveniji, te njeno povremeno djelovanje unutar raznoraznih udruga civilnog društva dvojbenog izvora financiranja. Savršen prostor za nagađanja i konstrukcije, a najmanje za utvrđivanje istine. Na Internetu se mogu pročitati brojna nagađanja o njenoj biografiji, pa čak i tvrdnje da njezina prijateljica o tome nema pojma: Nikakvo čudo da u njenu biografiju sumnja čak imenjakinja Vesna Pusić, a Slunjani govore da je otac Vesne Teršelič Srbin, bivši kordunaški četnik iz Drugog svjetskog rata. Valjda zato se Vesna nigdje ne pojavljuje sa svojim djevojačkim prezimenom. Svašta, ja u to ne vjerujem, jer ako je tako neka nam je Bog na pomoći.

Mesić, Josipović i Vesna TeršelićNovi prilozi za biografiju Vesne Teršelić

Hrvatomrziteljica, kako ju neki nazivaju, se ne obazire na takva nagađanja i ne pada joj na pamet da postupi civilizirano i objavi svoju istinitu, kratku, osnovnu biografiju. Čovjek se tada mora zapitati zašto. Nedavno je, međutim, iskrsnula jedna informacija (koliko je točna, a koliko još uvijek samo nagađanje, ne znam) koja bi mogla štošta objasniti, ali i dodatno zakomplicirati… Vladimir Dedijer je to saznanje zabilježio u razgovoru sa čuvenim dvojnim rusko-jugoslavenskim agentom Josipom Kopiničem, inače ocem čelnice REKOM-a Vesne Teršelić, koji je krajem osamdesetih Dedijeru svjedočio kako je Ivan Stevo Krajačić, posljeratni šef OZN-e u Hrvatskoj, Jovanku sredinom 1945. poslao u Moskvu na devetomjesečno „školovanje" na moskovsku obavještajnu akademiju

Enigma Kopinič

Ajme, ajme! Ako je Kopiničeva, tada je jasno s koje strane prilazi povijesti i kamo nas njena istina kani odvesti. Podsjećam da je hrvatski novinar i publicist Vjenceslav Cenčić široj javnosti postao poznat nakon što je objavio knjigu Enigma Kopinič (1983.), posvećenoj predratnom agentu Kominterne Josipu Kopiniču. Glavni dio knjige, prema kojoj je dat i naslov, je opsežni stenogram razgovora kojeg je Josip Broz Tito navodno vodio sa Josipom Kopiničem na Vangi (danas je tamo Rade Šerbedžija), 1979. (str. 67–204) Original se, navodno, nalazi u Arhivi Josipa Broza Tita u Beogradu. Da stvar bude još gora spominje se i Ivan Krajačić zvani Stevo. I To ništa ne bi bilo čudno, jer riječ je o ekipi iz tog razdoblja, da na jednom mjestu u jednoj knjizi uz ime Krajačića ne stoji, u zagradi, da je njegov nadimak Kopinič! Ne mogu vjerovati! Ma to je samo još jedna neslana šala vragolastog satiričara! Jer kada ne bi bila riječ o šali ili pogrešci tada bi to značilo da je Vesna Teršelić kćer Ivana Steve Krajačića, a tada smo dobro nagrabusili. Zašto smo nagrabusili? Samo da bacimo lagani pogled na tvrdnje o Krajačiću koje iznosi Thor Einar Leichhard.

Stephen King je mala beba

U jednoj od svojih kolumni spominjući tzv. lajbek milicajce koji su djelovali u prvim danima nakon drugog svjetskog rata na zagrebačkom području Einar piše: Bili su naoružani puškom, pištoljem, ručnim bombama i naoštrenim nožem za klanje. Uz druge koljačke postrojbe ta posebna jedinica je služila isključivo za teroriziranje i ubijanje stanovništva. Njezino točno brojno stanje nije utvrđeno no sigurno je brojila preko 300 ljudi. Bila je sastavljena od dragovoljaca za ubijanje "narodnih neprijatelja" unovačenih uglavnom od "partizana i njihovih simpatizera" iz podsljemenskih sela. Jedinica je utemeljena po naredbi polupismenog bravara, "narodnog heroja" i ministra unutrašnjih poslova NRH, poznatog krvoloka Ivana Krajačića zvanog Stevo a izgled odore smislio je načelnik OZNE za grad Zagreb "narodni heroj" i psihopatski ubojica Marijan Cvetković. Jedinica "lajbek milicionara" bila je "operativno pridodana" dragovoljačkom egzekucijskom odredu VI.ličke divizije. Milicionari su bili smješteni u javne i privremeno otuđene privatne zgrade u Šestinama , Gračanima, Mikulićima i Markuševačkoj Trnavi. "Radno" vrijeme im je bilo "tipično oznaško"- 24 sata ubijanja a potom 24 sata odmora.

>>Što slavimo: Je li Sisački partizanski odred uopće postojao?

P.S. Strah me i pomisliti o takvim istinama, a Einar se poziva na provjerene objavljene i neobjavljene materijale. Ma, Stephen King je mala beba za ono što bi se moglo spoznati pri suočavanju s prošlošću. Netko to, međutim, već zna i netko bi tada trebao demantirati, a netko objaviti svoju biografiju kako bi se nagađanja izbjegla. Enigma Teršelić potiče sumnju na objektivnost pristupa njenom načinu suočavanja s prošlošću i bilo bi prikladno da ju ona i riješi. Čemu tajnovitost na putu ka spoznaji istine (nije valjda da se srami svojega porijekla). U čiju bismo istinu trebali vjerovati (a naivno smo vjerovali i vjerujemo da postoji samo jedna istina) mogu nas uvjeriti samo oni koji istinu o sebi samima ne kriju. To bi mogao biti prvi korak. U najmanjem slučaju bilo bi pristojno od nekoga tko troši novac poreskih obveznika (uz ostale izvore), nekog tko tako javno djeluje i maltretira Hrvate svojim stalnim pojavljivanjem u medijima, da riješi enigmu vlastite osnovne biografije. Tek da znamo s kime ili čime posla imamo.

 

Piše: Galeus

 

Vezani članci: