U središtu Ljubuškog, točnije u neposrednoj blizini sjedišta MUP-a Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH), gdje se još od 20. kolovoza, obavljaju aktivnosti na eshumiranja žrtava partizansko-komunističkog terora danas su pronađena minsko-eksplpzivna sredstva velike razorne moći.

Riječ je, naime, o desetak minobacačkih i topničkih projektila te jednoj zrakoplovnoj bombi, koje su ciljano postavljene oko niza masovnih grobnica rasijanih u ovom djelu Ljubuškog.

- "Namjera onog tko je ove eksplozivne naprave postavio uz tijela ubijenih civila i ratnih zarobljenika bila je više nego očita", kazali su nam u Povjerenstvu za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški, koja zajedno sa Vicepostulaturom postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ provodi ove aktivnosti.

Sva pronađena ubojna sredstva, kako doznajemo, odnijeli su pripadnici Civilne zaštite iz Mostara.

Međutim, današnji događaj stavlja pod pod veliki znak pitanja dalji nastavak eshumiranja.

Tihomir Glavaš, pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Županije Zapadnohercegovačke, pod čijim se stručnim nadzorom obavlja kompletan proces eshumiranja, više je nego odriješit: "Prinuđeni smo obustaviti nastavak planiranih aktivnosti i sačekati dok pirotehničari MUP-a ne iziđu na teren i pretraže čitavo ovo područje. Nisu ugroženi samo životi osoba angažiranih na eshumiranju, nego i žitelji susjednih zgrada", kazao je Glavaš.

Među najugroženijima su svakako zaposlenici MUP-a Županije Zapadnohercegovačke i osiguravajućeg koncerna AGRAM, čije su zgrade u neposrednoj blizini mjesta gdje su pronađene eksplozivne naprave velike razorne moći.

"Obavijestili smo nadležne u MUP-u i očekujemo njihovu stručnu pomoć u čišćenju terena od eksplozivnih naprava, jer ugroženi su ne samo životi djelatnika koji provode proces eshumiranja, nego i žitelji Ljubuškog", kazao nam je Vice Nižić, pročelnik Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški.

Inače, na spomenutom lokalitetu do sada su pronađeni posmrtni ostaci sedam  osoba. Pretpostavlja se, što potvrđuju i svjedočenja očevidaca, kako je upravo na ovom lokalitetu, tijekom  masovnih egzekucija u izvedbi OZN-e, ubijeno i pokopano više od stotinu civila i ratnih zarobljenika.

>>Ljubuški: U neposrednoj blizini županijskog MUP-a otkrivena masovna grobnica

>>LJUBUŠKI: Na njivi ostaci 17 ubijenih, a među njima možda i fratri

>>Ljubuški: Pronađeni posmrtni ostatci žrtava u masovnoj grobnici Bare

Na druga dva do sada istražena lokaliteta u općini Ljubuški, eshumirano je ukupno 47 osoba, od čega na lokalitetu Bare 19, a na lokalitetu Tomića njiva njih 28, od čega su dvojica ubijenih hercegovačkih franjevaca.

Međutim, materijalni dokazi o teškim kaznenim djelima prikupljeni na ovaj način još uvijek nisu rezultirali nikakvim istražnim radnjama, koje su MUP i Tužiteljstvo ŽZH bili dužni pokrenuti po službenoj dužnosti.


M. Jurković