Na Udbini je križnim putom od crkve Sv. Marka Groba na Krbavskom polju do Crkve hrvatskih mučenika počelo obilježavanje Dana Hrvatskih mučenika.

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović kazao je novinarima da je ideja o gradnji Crkve hrvatskih mučenika, koja će danas biti posvećena, nastala u vrijeme kad se počelo omalovažavati žrtve Domovinskog rata.

Ovdje je najveći grob naših branitelja jer je oko 10 tisuća njih dalo život 9. rujna 1493. na Krbavskom polju u borbi s osmanlijskim osvajačima za pravo ovog naroda i njegovu vjeru, kazao je biskup Bogović i naglasio da se Dan hrvatskih mučenika obilježava u zahvalnost njima i svima drugima koji su živjeli, radili i umirali da bi drugima bilo bolje.

Za današnji Križni put s Krbavskog polja do same crkve koja se nalazi povrh Krbavskog polja kazao je da simbolizira hod od mjesta stradanja do mjesta kršćanskog nadanja.

Krbavsko je polje mjesto krvave bitke s osmanlijskim osvajačima, a danas je to mjesto iznad kojeg je današnja generacija izgradila Crkvu hrvatskih mučenika za sve znane i neznane žrtve za katoličku vjeru i hrvatsku domovinu kroz povijest, rekao je biskup Bogović.

Uslijedit će euharistijsko slavlje koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Gradnja Crkve hrvatskih mučenika počela je 9. rujna 2005. po nadahnuću crkve Svetog Križa u Ninu, a temeljni kamen je položio kardinal Bozanić.

Ispred Crkve nalazi se novi spomenik blaženiku papi Ivanu Pavlu II, kojeg je u četvrtak, blagoslovio gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar. Ispod spomenika, djela akademskog kipara Slavena Miličevića, uklesane su papine riječi "Neka narodi ne prepuste zaboravu one koji su pretrpjeli mučeništvo".

U srijedu, na blagdan sv. Marka Križevčanina, gospićko-senjski biskup Mile Bogović blagoslovio je memorijalni park koji se gradi između Crkve hrvatskih mučenika i konzerviranih temelja nekadašnje župne crkve Sv. Nikole. U memorijalni zid će biti postavljeno do sada prikupljeno spomen kamenje sa ukupno 143 masovnih stratišta Hrvata, a koje svake godine na Udbinu donose članovi moto klubova i hrvatski branitelji.