U Osijeku je tijekom proteklog vikenda komedijom “Ujež” srpskog komediografa Branislava Nušića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, i predstavom “Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna” hrvatskog pisca Ive Brešana, u adaptaciji Narodnog pozorišta Sarajevo, otvorena 105. sezona osječkog HNK.

Kako piše na internet stranici Glasa Slavonije, ove predstave su gostovale u sklopu Kazališnog rujanskog KLIK-a pod sloganom “Hit predstave naših susjeda”, koji je završio gostovanjem Narodnog pozorišta Sombor s predstavom “Buba u uhu”.

Reciprocitetna međudržavna suradnja

U istom članku Glasa Slavonije navodi se i kako je “intendant HNK Božidar Šnajder iznimno zadovoljan posjećenošću i reakcijama publike na prva dva gostovanja.”

-Mislim da je pun pogodak što smo na početku sezone doveli ove naslove. Pljesak je uistinu bio jak, publici se očito svidjelo. Dobro je da Osječani mogu vidjeti kako drugi rade i što, a nama to otvara prostor za razmjenu i međudržavnu suradnju”, kaže Šnajder u članku kulturne rubrike Glasa Slavonije.

Ali, to nije sve...

Susret književnika podunavskih zemalja u Vukovaru...

U isto vrijeme, dok se kazališnim daskama u Osijeku, (op.a. taj je grad, čini mi se, bio također napadan od strane Srbije i JNA početkom i tijekom Domovinskog rata?!) razlijegala “lepa srpska reč”, dvadeset godina nakon proglašenja neovisnosti Hrvatske i izbijanja rata, proteklog vikenda je u Vukovaru održan Susret književnika podunavskih zemalja.

Damir Karakaš, Ivana Simić Bodrožić i Robert Perišić iz Hrvatske, Teofil Pančić i Vladimir Arsenijević iz Srbije, Selvedin Avdić iz BiH, Erwin Ris iz Austrije, te Krištin Grećo iz Mađarske u Vukovar su došli na poziv Austrijskoga kulturnog foruma, koji je, kako se navodi u priopćenju za medije “Dunav prepoznao kao mjesto spajanja, premošćivanja granica i kulturne suradnje zemalja u regiji”.

Organizatori su kao cilj ovog “ko nas, bre, zavadi druženja mladih drugara iz vascele bivše Juge” naveli kako će u Vukovaru 10 poznatih književnika iz podunavskih zemalja kroz čitanja, rasprave i prikazivanje filmova pokušati prodrijeti u srž raznolike zajedničke povijesti i budućnosti dunavskog prostora,dok istovremeno, ovaj književni susret na povijesno značajnom mjestu otvara pitanje književnog i kulturnog prostora u Hrvatskoj, odnosno u regiji, 20 godina nakon raspada Jugoslavije.

Program je organizirao Austrijski kulturni forum s Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom Vukovar. Partneri su bili Grad Vukovar i nakladnička kuća Fraktura.

Riess: “Ratovi koji će se neminovno događati na ovim prostorima događat će se uz Dunav”

“Premošćivanje granica rijekom i književnošću”, naslov je članka o ovom događaju, objavljenog na stranici Vjesnik.hr, u kojemu stoji kako je prilikom ovih “bratskih književnih večeri”, srpski pisac i kritičar Teofil Pančić, koji sebe voli nazivati “lutajućim postyu-bastardom”, Dunav nazvao najintimnijim prostorom srednjoistočne Europe. Za razliku od njega, austrijski pisac Erwin Riess razmišljanja o Dunavu kao o rijeci koja spaja europske zemlje smatra “folklorno lijepom uzrečicom, koja je u potpunosti netočna”.

- Na obalama ove rijeke cvjetaju rasizam, ljubomora i nacionalizam, a većina susjeda neprijateljski su raspoloženi. Dunav nije miroljubiv i bezopasan; ratovi koji će se neminovno događati na ovim prostorima događat će se uz Dunav, tvrdi Riess potkrijepljujući svoju tezu u, na hrvatski još neprevedenom, romanu »Herr Groll und der rote Strom«.

ZA ili PROTIV: Vukovar kao domaćin srpsko-hrvatskih susreta

“Je li Dunav prijatelj ili neprijatelj procijenite sami; ono što mi u ovom trenutku znamo jest da su ovakve tribine dobre i potrebne, a da je Vukovar doista odličan domaćin takvih susreta.” - zaključuje na kraju članka u Vjesniku hr. autorica Tamara Džebić Šaljan.

Dakle, “oni” u Vjesniku misle tako? A misle li tako i svi poginuli, tijekom Domovinskog rata prognani, kao i svi nestali Vukovarci, čije majke još uvijek ne znaju gdje se nalaze kosti njihove djece, nastradale od strane naroda čiji predstavnici ovih dana sudjeluju na “književnim susretima”?

Nekako mi se čini da bi njihov stav više bio ovakav:

- NE, Vukovar još uvijek nije, i još dugo neće biti odličan domaćin ovakvih srpsko-hrvatskih susreta!

 

Petra Jurčević