Za požar u vojnom skladištu kod Pađena nije odgovoran fantomski Srpski revolucionarni pokret, već politički emigrant Petar Penava, bivši dužnosnik MORH-a i bivši član Hrvatskog državotvornog pokreta, tvrdi kontroverzni Gordan Malić u današnjem  Jutarnjem listu.


Podsjetimo, prošlog se tjedna telefonom Slobodnoj Dalmaciji javio muškarac koji se predstavio kao član  Srpskog revolucionarnog pokreta i priznao krivnju za požar kod Pađena te najavio napad na policijsku postaju, najvjerojatnije u Kninu.

>>Srpski revolucionarni pokret preuzeo odgovornost za požar u kninskoj vojarni?

Malić u Jutarnjem listu, međutim, tvrdi kako je istragom utvrđeno da je poziv stigao iz Njemačke, i to, navodno, s broja koji pripada Penavi, ne navodeći pri tome od kud mu takve informacije.  

Isti izvor tvrdi kako se Penavino ime, navodno, spominjalo i u istrazi o podmetanju bombe u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu tijekom posjeta predsjednika Ive Josipovića u siječnju ove godine.

>>Iza bombe u Berlinu stoji prepoznatljiv rukopis Udbe!

Naime, Petar Penava bio je jedan od ključnih svjedoka na suđenju Krunoslavi Pratesu, koji je kao Udbin agent u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor zbog pomaganju u ubojstvu Stjepana Đurekovića, što je teško kompromitiralo i Josipa Perkovića.

Njemačko tužiteljstvo Penavu drži i jednim od ključnih svjedoka na budućem suđenju Josipu Perkoviću, nekadašnjem šefu Službe državne sigurnosti SR Hrvatske, zbog ubojstava hrvatskih emigranata, ukoliko ga Hrvatska izruči tamošnjim vlastima. Određeni analitičari vjeruju kako spomenuti Malićev članak ima za cilj kompromitirati Penavu u očima njemačkih istražnih organa i pravosuđa.

>>Nijemci vjeruju: Josip Perković planira bijeg iz Hrvatske

>>Petar Penava: Šefa Udbe poslat ću na doživotnu robiju

Istovremeno s današnjim optužbama Jutarnjeg lista, Petar Penava se oglasio u Slobodnoj Dalmaciji, poručujući otvoreno kako će Josipa Perkovića poslati na doživotnu robiju.