Sovjetski grb, globus sa srpom i čekićem iznad kojih se nalazi crvena zvijezda, ne može biti registriran kao zaštitni znak u EU-u jer je, po mišljenju Europskog suda pravde (ECJ), "protivan javnom redu i dobrim običajima".

"Registracija zaštitnog znaka mora biti odbijena kada je protivna javnom redu ili dobrim običajima u dijelu EU-a, što može biti i samo jedna država članica", ocijenio je u utorak Europski sud pravde.

Sud u Luxembourgu bio je pozvan da se izjasni o zahtjevu jednog ruskog stilista, koji je 2006. zatražio registraciju sovjetskog grba kao zaštitnog znaka u EU-u.

Europska agencija za registraciju zaštitnih znakova (OHIM) odbacila je zahtjev uz objašnjenje da se u nekim zemljama EU-a koje su bile pod sovjetskim režimom sovjetski grb smatra simbolom protivnim javnom redu i dobrim običajima "u značajnom dijelu javnosti."

Tvrtka Couture Tech Ltd. žalila se ECJ-u kako bi poništila odluku, no u tome nije uspjela.

Sud je podsjetio da se u mađarskom zakonodavstvu srp, čekić i crvenu petokraku smatra "simbolima despotizma", a njihovo korištenje protivno javnom redu, što je dovoljno za odbijanje registracije.


Hina / HRsvijet