Na promociji knjige uglednog novinara i publicista Silvija Tomaševića "Tito u Vatikanu - Stepinčev progonitelj kod pape Pavla VI.", koja će se održatii u petak  u 18.30 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu,  trebali bismo dosad nepoznate detalje o jednom od najintrigantnijih posjeta Svetoj Stolici, javlja Dalmacijanews.

Naime, u knjizi "Tito u Vatikanu" Silvije Tomašević, dugogodišnji dopisnik hrvatskih medija iz Rima, bavi se prvim službenim posjetom šefa neke socijalističke države Svetoj Stolici. I danas mnogima u Vatikanu nije drago što je u ožujku 1971. godine papa Pavao VI. primio onoga tko je dao pobiti više od šest stotina katoličkih svećenika i zatvoriti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

>>Stepinac i Katolička crkva u ratnoj Hrvatskoj 1941.-1945.

S druge strane, Vatikanu je u to dramatično doba bilo važno otvaranje prema čelniku Pokreta nesvrstanih, bliskom i većini ključnih vlada zapadnog svijeta.

Josip Broz Tito je četvrt stoljeća prije posjeta rimskom prvosvećeniku tražio stvaranje državne Katoličke crkve, odvojene od Svete Stolice, ali je u međuvremenu shvatio da su katolici pretvrd orah i želio se u što boljem svjetlu predstaviti Zapadu. Postoje vrlo čvrste indicije da je Tito bio pozvao Papu da posjeti Jugoslaviju već u kolovozu 1971. godine, ali koliki je bio otpor svjedoči i to da u Jugoslaviju nije uspio doći ni Papa Putnik blaženi Ivan Pavao II.

>>SVJEDOČENJE: Osnivanje Titove crkve i činjenice o udruženju Dobri Pastir

U knjizi koju je objavio Profil iznose se detalji Titova posjeta u fraku i s cilindrom na glavi, ali Tomašević priču publicistički širi na posljednjih sedamdesetak godina 20. stoljeća. Tako se u "titu u Vatikanu" govori i o stradanjima biskupa i svećenika u socijalističkim državama, lažnim svjedočenjima špijuna na kojima se gradio napad na papu Pija XII., Jugotonovim izdanjima božićnih pjesama, iznenađujućem posjetu Cvijetina Mijatovića, predsjednika Predsjedništva SFRJ, papi Ivanu Pavlu II., itd.

Istaknimo da će uz autora o knjizi govoriti mons. dr. Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije i  Ivan Ugrin, novinar i publicist.