Alfred Orbanić, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika obratio se otvorenim pismom predsjednici Vlade Jadranki Kosor.


Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovana predsjednica Vlade Republike Hrvatske,

Iznenadila me vijest, da ste se sastali s predstavnicima Hrvatskog društva političkih zatvorenika, a ja kao predsjednik udruge nisam bio nazočan. Naime, već danas prijepodne kada su me nazvali iz HTV-a znao sam da su Vam podvalili. Nije im to prvi puta, pa su uspjeli „preveslati“ i vaše službenike. Grupica bivših političkih zatvorenika okupljenih u minornoj udruzi  HDPZ-ŽK voli se lažno predstavljati kao HDPZ.

Iz priopćenja proizlazi da ste ih upoznali, kako je Hrvatska ove godine prvi puta obilježila 23.VIII.,Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Šteta da ih niste priupitali, što su oni kao udruga činili toga dana. Jako bi ih zbunili. A naša udruga, dakle pravo Hrvatsko društvo političkih zatvorenika /HDPZ/ obilježilo je taj dan u tri grada Đakovu, Šibeniku i Dubrovniku. Centralna svečanost bila je u Dubrovniku, gdje smo uz nazočnost župana Nikole  Dobroslavića otvorili spomen-obilježje na zgradi gimnazije, gdje su komunistički zločinci 1947. za vrijeme suđenja ubili studenta Stjepana Wollitza. Iz priopćenja također proizlazi, kako  su nazočni predstavnici dali punu potporu Vladi RH u istraživanju komunističkih zločina, na čemu će i osobno ustrajati. Pitam se kako može društvance,  koje u svojim redovima ima člana Stjepana Mesića, a Josipa Boljkovca poziva na svoje skupštine, ustrajati na istraživanju komunističkih zločina. Dakle, i u tome su Vam se krivo predstavili. I na koncu, ako se stvarno odazovete na njihovu skupštinu, imati ćete čast sjediti do Josipa Boljkovca, on  obično sjedi  u prvom redu.

Izvolite čuti koju riječ o nama. Mi smo Hrvatsko društvo političkih zatvorenika s brojnim članstvom diljem Lijepe naše, a ne samo grupicom koja stane u jedan manji autobus. Imamo podružnice u svim hrvatskim županijama i tri u Bosni i Hercegovini. Već 21 godinu redovito izdajemo mjesečnik „Politički zatvorenik“ za koji nam je potrebna financijska potpora, pošto ne možemo više pokrivati troškove samo od pretplate. Prije nekoliko mjeseci zamolili smo i Vas gospođo predsjednice. Usmjerili ste nas na Ministarstvo kulture, gdje nakon provedenog natječaja očekujemo potporu za 2012.godinu", stoji u pismu koje je u ime Hrvatskog društva političkih zatvorenika potpisao Alfred Obranić.