Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, koji je nedavno obnovio svoje članstvo u HDZ-u, izjavio je da još ne zna na kojoj će izbornoj listi HDZ-a biti, da nema većih političkih ambicija, te kako će se i kao stranačka osoba nastaviti boriti za podizanje kvalitete života u Hrvatskoj.

U intervjuu što ga je dao za emisiju "U četiri oka" Media servisa, ministar Karamarko istaknuo je da kao "homo politicus" ima pravo na političku artikulaciju dva mjeseca prije parlamentarnih izbora i u vrijeme kada je HDZ "izložen bjesomučnoj harangi", a jedina je stranka koja je imala snage u borbi protiv korupcije i organiziranoga kriminala posegnuti u svoje redove. To ne bi učinila ni jedna druga politička stranka, ocijenio je Karamarko.

Dodao je kako je ušao u HDZ i zato "što se ne može sotonizirati stranka koja je stvarala hrvatsku državu, i jedna je od rodonačelnika borbe protiv korupcije". Na novinarsko pitanje o istragama vezanim uz tzv. crne fondove HDZ-a , Karamarko je odgovorio kako nema nedodirljivih te da je on osoba koja poštuje zakon a zakon je jači od stranačke pripadnosti, odnosno da neće braniti stranku na uštrb zakona.

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se i na istrage o zločinima počinjenim nakon Drugoga svjetskog rata te na izjavu bivšega predsjednika Stjepana Mesića da ga je on (Karamarko) razočarao, piše tportal.

Ministar Karamarko je istaknuo da će se nastaviti istrage o komunističkih zločinima jer, dodao je, rijetke su hrvatske obitelji da im nije netko negdje nestao ili je, primjerice, (za vrijeme Jugoslavije) osuđen zbog verbalnog delikta. Smatra da svatko tko negira bilo koji zločin ponovno čini zločin, te da počinitelj bilo kojega zločina ne smije biti amnestiran.

Karamarko je također rekao kako je moguće da je razočaro Stjepana Mesića jer imaju potpuno različita stajališta o pitanju komunističkih zločina iako se, rekao je, sjeća i nešto drukčijih Mesićevih stajališta iz 1989. godine o tom pitanju, a koja su oprečna onima nakon 2000. godine. Karamarko smatra kako je moguće da je i Mesić svojim izjavama razočarao obitelji žrtava komunističkih zločina, te da se očito nije dovoljno udubio u problem.

>>Ratni zločin: Mogu li dokazi protiv Boljkovca nestati kao i oni protiv Stjepana Hršaka?

Hrvatska policija će u četvrtak, 29. rujna, proslaviti svoj dan i dan svoga zaštitnika sv. Mihovila, koji će, kako je istaknuo, dočekati reformirana i depolitizirana s 26.000 zaposlenih, od kojih 19.000 ima policijske ovlasti. Ministar Karamarko je naglasio da na nekim mjestima ima dovoljno policajaca, ali da ih, primjerice, nema dovoljno u Zagrebu.

Osvrnuo se i na stajalište oporbe kako treba smanjiti broj zaposlenih u MUP-u. Karamarko je kazao kako država mora osigurati i do 650 milijuna kuna za sudske naknade za gotovo četiri tisuće djelatnika MUP-a koji su dobili otkaz 2000. godine, a gotovo su svi dobili sudske procese dok se neki još vode.