Iz Sarajeva su, uz vojne počasti, u nazočnosti osoblja Veleposlanstva SAD-a, ispraćeni posmrtni ostaci američkog vojnika Mečeslavusa Miaškiviča, koji je poginuo 1944. godine, u vrijeme Drugog svjetskog rata, kada se avion nazvan "Dejzi Mei" srušio na brdu pored sela Stubica kod Ljubuškog, o čemu je ekskluzivne  informacije objavio HRsvijet.

Veleposlanik SAD-a u BiH Patrick Moon zahvalio je tom prigodom stanovnicima sela Stubica, jer su pronašli, ukopali i vodili računa o posmrtnim ostacima ovog vojnika, nakon pada zrakoplova u svibnju 1944. godine.

"Izražavam zahvalnost općini Ljubuški za njihovu suradnju sa našim Uredom vojnog atašea i forenzičkim timom Američke vojske. Radili su brzo i profesionalno na iskopavanju i pomogli su našem timu utvrditi identitet Miaškieviča te njegove posmrtne ostatke predali vlastima SAD", rekao je Moon.

>>Pronađen grob američkog vojnika u Stubici!

Potom je nastavio govoriti o ulozi SAD-a u modernom svijetu, s posebnim osvrtom na misiju međunarodnih snaga u BiH.

-"Miaškievič i stotine tisuća Amerikanaca poput njega dali su svoje živote u službi domovine. Oni su zaslužni za prosperitetnu i slobodnu Europu kakvu danas poznajemo. U sastavu IFOR-a, potom u sklopu SFOR-a, desetine tisuća pripadnika američke vojske služilo je ovdje te pomogli u  uspostavi čvrstih  temelja za budućnost BiH", rekao je Moon.

Uz gradonačelnika Ljubuškog Nevenka Barbarića i članove Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški, ispraćaju posmrtnih ostataka američkog vojnika nazočili su i ministar obrane BiH Selmo Cikotić, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general Miladin Milojčić te gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.


M. Jurković