Vlada je na sjednici usvojila zakon kojim se sve optužnice i osude koje su donesene u Srbiji protiv hrvatskih građana proglašavaju ništavnim. Ovim zakonom, kojeg opravdavaju strahom od pravne srpske agresije, pobijaju srpski zakon donesen 2006. godine. Protiv njega je glasovao jedino potpredsjednik Vlade, SDSS-ov Slobodan Uzelac, javlja HRT.


Premijerka Jadranka Kosor nabrojala je sve zakone koji Hrvatskoj jamče samostalnost i neovisnost, i kojima je bivša JNA proglašena agresorom. Ako se Zakon usvoji u Saboru, pravno nevažećim će postati svi akti JNA, SFRJ i Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat, a kojima su optuženi ili osuđeni hrvatski državljani. Premijerka je naglasila kako se zakon donosi jer  Hrvatska ne može dopustiti da Srbija proširi jurisdikciju za eventualna počinjena kaznena djela na području Hrvatske. To je suprotno načelima međunarodnog kaznenog prava i načelu teritorijalnosti, rekla je.

>>Srbi dalje torpediraju Hrvatsku: Šeks, Merčep, Glavaš i Vekić optuženi za ratni zločin

>>Beograd: Hrvatskom branitelju Veljku Mariću 12 godina zatvora

>>Biskup Košić sugerirao Vladi: Žurno prekinuti diplomatske odnose sa Srbijom

Naglasila je da su i posljednji događaji i optužnice vezane uz hrvatske branitelje i vrijeme Domovinskog rata i agresiju na Hrvatsku, vezani uz slučaj branitelja Tihomira Purde i Veljka Marića, iznimno potresli 500 tisuća hrvatskih branitelja. Podsjetila je i da je u Hrvatskoj abolirano 22.326 osoba, pripadnika paravojski koje je Hrvatska smatrala agresorima.

Potpredsjednik Vlade Uzelac smatra da će predloženim zakonom najviše biti oštećeni oni građani, nevini ljudi, koje su hrvatska pravosudna tijela već morala osloboditi svih sumnji za počinjenje bilo kakvog kaznenog djela u vrijeme Domovinskog rata.

Napomenuo je da temeljem postojećih optužnica danas u Srbiji upravo traju neki kazneni progoni ranijih državljana Hrvatske, pretežno srpske nacionalnosti, za zločine počinjene pretežno nad Hrvatima tijekom rata na području Hrvatske. Zar zaista mislimo da takvi postupci, kao recimo oni za zločine na Ovčari, tako nisu ni smjeli biti vođeni ili da bi ih trebalo obustaviti, upitao je Uzelac. 

Dajući potporu zakonu, potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić naglasio je kako je nedopustivo da agresor sudi onima koji su branili svoje ognjište. Ocijenio je kako Srbija posljednjim optužnicama ponovno provodi agresiju, ovaj put pravnim sredstvima.

Ministar uprave Davorin Mlakar ustvrdio je kako Srbija 20 godina nakon rata koristi neprihvatljiv zakon koji je nazvao pravnim aktom međunarodne arogancije.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković smatra da zakon neće utjecati na suradnju ministarstava Hrvatske i Srbije, nego da je to inicijativa da ta suradnja postane do kraja iskrena i na jednakim principima. Slučajevi Purda i Marić, te nove optužnice, ne bi došle u Hrvatsku da je suradnja bila iskrena, dodao je.